VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis koopt en waarschuwt

Ingenieursbureau Arcadis koopt omzet en winst in met de acquisitie van het Britse EC Harris. Pas volgend jaar gaat de aankoop meetellen in de cijfers. Voor dit jaar gaan de verwachtingen naar beneden.

Ingenieursbureau Arcadis koopt het Britse EC Harris LLP, een internationaal consultancy bedrijf.

De Britten zijn gespecialiseerd in advies- en managementdiensten voor de bouw van bedrijfsfaciliteiten en infrastructuur.

In het afgelopen boekjaar behaalde EC Harris met 2600 werknemers een omzet van 290 miljoen euro.

Daarmee koopt Arcadis er 14 procent omzet bij en groeit het personeelsbestand met ruim 16 procent.
Het huidige managementteam van EC Harris blijft in tact met Philip Youell als CEO. Hij treedt toe tot het Senior Management Comité (SMC) van Arcadis.

De prijs
De overname zal naar verwachting in november worden gerealiseerd. EC Harris is eigendom van ongeveer 180 partners en die zijn voor een belangrijk deel akkoord.

Arcadis wil de aankoop financieren door de uitgifte van 3 miljoen aandelen aan de huidige EC Harris-partners, plus een niet bekend gemaakt bedrag in contanten. De overnameprijs is volgens Arcadis in lijn met de recentere grote overnames.

Als we dan uitgaan van circa 7 keer het bedrijfsresultaat (EBITA) zou de overnameprijs rond 126 miljoen euro kunnen liggen. De uitgifte van 3 miljoen aandelen bij de huidige koers van 14 euro levert 42 miljoen op.

Er moet dus ruim 80 miljoen euro in contanten worden opgehoest. Dit bedrag kan Arcadis vrij makkelijk uit de bestaande kredietlijnen opnemen.

Winstverwachting omlaag
Tegelijk met het overnamenieuws tempert Arcadis de winstverwachting voor heel 2011. De groei van de operationele winst zou eerder tussen 0 en 5 procent liggen, dat wordt nu rond de nul procent: ‘in lijn met vorig jaar'.

Oorzaak voor de lagere winstgroei zijn hogere financieringskosten, hogere belastingen en tegenvallers in Polen.

Opkomende markten
Arcadis verkrijgt met EC Harris een sterkere positie in het Midden-Oosten (Qatar, Saoedi-Arabië, de
Verenigde Arabische Emiraten en Egypte) en in Azië (Hong Kong, China, Singapore en Taiwan). Dat lijkt een goede aanvulling op de sterke aanwezigheid van het bedrijf in andere opkomende markten, zoals die in Brazilië en Chili.

Vooral dankzij de mijnbouwsector gaat het in deze Zuid-Amerikaanse landen nog altijd uitstekend, zegt Arcadis. EC Harris boekt 32 procent van zijn omzet in opkomende markten. 57 procent van de omzet wordt echter geboekt in het Verenigd Koninkrijk, op dit moment toch niet echt de groeimarkt bij uitstek.

Toch zal de aankoop naar verwachting vanaf volgend jaar direct bijdragen aan de winst per aandeel. Arcadis ziet in haar eigen Britse activiteiten dat er herstel optreedt, vooral dankzij bestedingen in de private sector.

Beleggers zijn echter niet overtuigd: het aandeel Arcadis daalt in een eerste reactie in een positieve markt met ruim een procent.
Gerelateerde artikelen