VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Doodstrijd Swedish Automobile steeds pijnlijker

Er is altijd een plan B, dat is een van de favoriete uitdrukkingen van rasoptimist Victor Muller. Inmiddels lijkt hij zowel door het westerse alfabet als door de pakweg 50.000 Chinese karakters heen.

De topman van Swedish Automobile, eigenaar van het noodlijdende Saab, heeft een overnamebod van zijn Chinese investeerders Youngman en Pang Da op het bedrijf afgeslagen.

Het bod zou onacceptabel zijn, omdat het zou zorgen voor een ‘verandering van de controleclausule bij het bedrijf en dat zou mogelijk het einde van Saab betekenen'.

Dit , maar de geboden overnamesom wilde hij niet noemen.

Het lijkt erop dat Youngman en Pang Da aansturen op het verkrijgen van totale controle voor een aanzienlijk lager bedrag dan eerder afgesproken, bij voorkeur zonder Victor Muller.

De afspraak die in juli werd gemaakt was dat Youngman en Pang Da voor 245 miljoen euro zouden investeren in het bedrijf, en daarvoor een belang zouden krijgen van 53,9 procent. Op dit moment is Swedish Automobile op de beurs echter nog maar net 20 miljoen euro waard.

Einde bescherming
Intussen ligt de productie bij de automaker al sinds maart stil en is de ontwikkeling van het belangrijkste nieuwe model fors vertraagd. Vriend en vijand zijn het erover eens dat het merk Saab inmiddels zo beschadigd is dat overleven bijna onmogelijk is geworden.

Bij de Zweedse rechtbank ligt nu het verzoek tot beëindiging van de reorganisatie en bescherming tegen schuldeisers. Curator Guy Lofalk diende dit verzoek gisteren in.

Volgens Lofalk heeft Saab onvoldoende geld om de reorganisatie te laten slagen. De rechtbank gaf aan dat Saab de kans krijgt om zich tegen het verzoek te verweren en stelde dat er vrijdag nog geen besluit zal worden genomen.

Muller wil uiteraard een andere curator. Er zal een uitspraak liggen voor maandag 31 oktober, zegt de rechtbank. Op die dag is er een nieuwe bijeenkomst van de autobouwer, zijn schuldeisers en de curator.

Duur gekocht
Opvallend is dat het Amerikaanse North Street Capital, dat eind september overeenkwam de sportwagentak (Spyker) te kopen voor 32 miljoen euro, wel over de brug komt. North Street koopt bijna 2,4 miljoen aandelen voor 4,19 dollar (3,05 euro) terwijl de huidige beurskoers 0,83 euro is.

Daarmee verkrijgt het bedrijf van autocoureur Alex Mascioli voor ruim 7 miljoen euro een belang van minder dan 10 procent in een bedrijf terwijl hij voor hetzelfde geld op de beurs meer dan een derde van het bedrijf had kunnen kopen. Dat lijkt een slechte deal voor North Street.

Bovendien leent North Street nog eens 60 miljoen dollar aan de in doodsstrijd verkerende onderneming. Maar dit gebeurt tegen onderpand van ‘certain assets of Saab Automobile'.

Deze lening wordt maandag afgetimmerd. Victor Muller blijft de topman van Spyker, zo werd met die overeenkomst al afgesproken. Die ‘certain assets' zijn ongetwijfeld de racewagentak, het oude Spyker.

En zo wordt duidelijk hoe dit gaat aflopen: het merk Saab wordt uit de failliete boedel aan een of meerdere Chinese autofabrikanten verpatst, Victor Muller rijdt samen met een autocoureur naar de noorderzon en aandeelhouders Swedish Automobile blijven met lege handen achter. Want er is altijd een plan B.




Gerelateerde artikelen