VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell imponeert met verdubbeling van de winst

Twee AEX-fondsen met cijfers: Shell en Randstad. Twee grote namen, wereldwijd actief met een grote marktpositie. Maar op Shell staat geen maat. Het olieconcern verdiende in het derde kwartaal meer dan de totale beurswaarde van Randstad.

Shell heeft een zeer sterk resultaat geboekt in het derde kwartaal van 2011. De Brits-Nederlandse oliereus behaalde een nettowinst (op basis van geschatte actuele kosten) van 7,2 miljard dollar, een verdubbeling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

De winst per aandeel kwam uit op 1,16 dollar en beleggers mogen een dividend tegemoet zien van 0,42 dollar (0,30 euro).

Shell blijft een geldmachine: de operationele kasstroom was 11,6 miljard dollar. Er werd (netto) 6,1 miljard dollar geïnvesteerd.

Het geld dat overblijft komt bij Shell voor een groot deel naar de aandeelhouders toe: er werd 2,6 miljard dollar aan dividend uitgekeerd en er werden ruim 25 miljoen aandelen teruggekocht en ingetrokken om verwatering door het keuzedividend te compenseren.

Shell betaalt ieder kwartaal dividend uit, zodat bij de huidige koers het dividendrendement op 4,6 procent ligt.

Gas
Gas wordt steeds belangrijker voor Shell. De totale productie in het derde kwartaal kwam uit op 3.012.000 vaten olie-equivalent per dag, weliswaar 2 procent minder dan vorig jaar, maar zonder het effect van afstotingen was er een groei van 2 procent. De verkoop van vloeibaar gas (LNG) groeide met 12 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Er zijn verschillende grote projecten die nu goed op stoom komen, en waarmee Shell nog jaren vooruit kan. Met name in Qatar en in Canada, waar olie uit teerzanden wordt gewonnen, zal de productie de komende kwartalen kunnen worden opgevoerd.

Nieuwe bronnen
Verder werden in het afgelopen kwartaal op twee plaatsen met succes nieuwe vondsten aangeboord: een olievondst in een nieuw gebied in diepwater voor de kust van Frans-Guyana, dat potentieel een volledig nieuw oliegebied kan zijn. 

En dan is er nog een gasvondst bij Acme West voor de kust van Australië. In het eerste project heeft Shell een belang van 45 procent, in het tweede 33 procent.

Gereserveerd
Beleggers zijn ondanks de enorme winst in het derde kwartaal niet euforisch. Het aandeel Royal Dutch Shell sloot met licht verlies, terwijl de rest van de Nederlandse hoofdfondsen profiteerde van het optimisme over de eurocrisis.
Gerelateerde artikelen