VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Victor Muller redt Saab weer…

Saab komt waarschijnlijk toch in handen van Pang Da en Youngman, aandeelhouders Swedish Automobile hebben het nakijken. 100 miljoen euro is een druppel op een gloeiende plaat.

Victor Muller is door de bocht en Saab is gered.

Vermoedelijk onder grote druk van de administrator/curator Guy Lofalk heeft Swedish Automobile een intentieverklaring getekend om Saab volledig te verkopen aan de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman voor 100 miljoen euro.

Dat is nogal een korting op de eerdere overeenkomst om de Chinezen een belang van 54 procent in moederbedrijf Swedish Automobile te geven voor 245 miljoen euro.    

Guy Lofalk heeft zijn eis om de reorganisatie waar Muller mee bezig was te stoppen nu laten vallen. Dat is goed nieuws voor Saab, omdat anders het faillissement zeer snel een feit zou zijn.

De intentieverklaring is geldig tot 15 november, mits Saab in reorganisatie blijft. 

Geen details
Er zijn nog geen details bekend over hoe de overname precies wordt vormgegeven. De prijs van 100 miljoen euro lijkt fraai ten opzichte van de huidige beurskoers van Swedish Automobile.

Bij de 24,8 miljoen aandelen die er nu uitstaan komt dit neer op 4,02 euro per aandeel. Dat is echter niet het hele verhaal.

Het toenmalige Spyker kocht Saab begin 2010 slechts 74 miljoen dollar, maar dat ging wel gepaard met het op de schouders nemen van een enorme schuldenlast.

Er werd ongeveer een miljard dollar bij elkaar geschraapt door leningen van de Europese Investeringsbank (EIB), preferente aandelen voor General Motors, schulden aan Victor Mullers eigen BV Tenaci, aan de offshore ondernemer Heerema en het hedgefund GEM.

De 100 miljoen die de Chinezen nu op tafel leggen zal vermoedelijk volledig nodig zijn om schuldeisers af te betalen.

Het water staat Victor Muller namelijk niet sinds gisteren aan de lippen: leveranciers en andere schuldeisers wachten al maanden op geld, en dan hebben we het nog niet eens over de 324 miljoen dollar aan preferente aandelen in het bezit van General Motors.

Vanaf volgend jaar moest daarop dividend worden betaald: van 2012 tot medio 2014 6 procent, en daarna maar liefst 12 procent. Aandeelhouders Swedish Automobile zien deze 100 miljoen dus als een druppel op een gloeiende plaat vallen.

Op papier had Swedish Automobile zoals het bedrijf na de aankoop van Saab ging heten begin 2010 een eigen vermogen van 16 euro per aandeel. Destijds sprak Victor Muller er zijn verbazing over uit dat de koers van het aandeel daar zo ver onder stond toen. Tja. 

Aandelen onder water
Het is voor de werknemers van Saab te hopen dat zij na dit avontuur weer een baan hebben, voor de aandeelhouders in Swedish Automobile is het vooral te hopen dat zij andere inkomstenbronnen hebben, want van hun aandelen zal niet veel overblijven.

Geen 16 euro, niet de 15,50 euro waarvoor Spyker in mei 2004 naar het Damrak kwam, maar heel wat minder. Zij moeten maar rekening gaan houden met nul komma nul.

De grote vraag is nu hoe Victor Muller zelf hieruit gaat komen.
Gerelateerde artikelen