VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uitstekende kwartaalcijfers DSM vallen in slechte beurs

Over de volle breedte van zijn activiteiten laat DSM een winstgevende groei zien die beter is dan verwacht. Normaal gesproken goed voor een fikse koersstijging, maar het Griekse referendum over het steunplan gooit roet in het eten.

Met de uitspraak dat 2011 een sterk jaar wordt zegt ceo Feike Sijbesma niet teveel. Het blijft wel opvallend dat het concern zich wederom niet waagt aan een concrete winstprognose.

Beleggers moeten het doen met de uitspraak dat dit jaar goed progressie gemaakt wordt met het bereiken van de gestelde doelen voor 2013.

Dat is natuurlijk ook wat waard, maar illustreert toch dat ook DSM op zijn hoede blijft voor een verdere economische terugval.

Sijbesma benadrukt dat ook, maar de onderneming is volgens de ceo getransformeerd naar een veel meer gebalanceerde en sterkere speler in defensieve segmenten als voeding en gezondheid.

Daarnaast is DSM sterk vertegenwoordigd in opkomende landen en beschikt het over een sterke financiële positie.

Resultaten
Het derde kwartaal leverde een bedrijfsresultaat (ebitda) op van 339 miljoen euro, 26 procent meer dan een jaar eerder en beduidend hoger dan de consensusverwachting van 308 miljoen euro. De nettowinst steeg met 24 procent tot 159 miljoen euro.

De omzet steeg met 14 procent tot 2,32 miljard euro. De groei is volledig autonoom omdat negatieve valutaeffecten gecompenseerd werden door acquisities.

De autonome omzettoename kan worden gesplitst in 6 procentpunt volumegroei en 8 procentpunt hogere prijzen. Het is het zevende kwartaal op rij dat DSM een dubbelcijferige autonome omzetgroei laat zien.

De gehele DSM-portfolio laat een betere prestatie zien dan vorig jaar. Grootste verbetering valt waar te nemen bij het onderdeel Polymer Intermediate (grondstoffen voor synthetische vezels en kunsstoffen), waar recordcijfers werden geboekt.

De autonome omzetgroei bedroeg liefst 45 procent en door een betere bezetting lagen de prijzen 26 procent hoger dan vorig jaar. 

De operationele marge steeg hierdoor van 13,5 procent tot 23,0 procent.
Ook de grootste divisie Nutrition (voedingssupplementen en vitamines) springt er in positieve zin uit.

De omzet nam hier met 16 procent (8 procent autonoom) toe tot 868 miljoen euro. De marge stond hier wel wat onder druk, maar ligt nog altijd boven de 20 procent.

Het afgelopen kwartaal ervoer DSM wel zwakte in de electronicamarkten en in de bouw- en constructiemarkten.

Dat de divisie Performance Materials een autonome groei van 7 procent wist te realiseren en de marges op peil kon houden, mag als en uitstekende prestatie worden gezien.

Zeker ook omdat DSM hier volumedalingen in de bouwmarkten wist goed te maken met hogere prijzen.

Vooruitzichten
DSM houdt vast aan de doelstellingen voor 2013. Dat impliceert een ebitda van 1,4-1,6 miljard euro in combinatie met een rendement op werkzaam vermogen  (ROCE) van minimaal 15 procent.

De verwachtingen voor dit jaar zijn niet concreet gemaakt, maar per divisie ongewijzigd. Nutrition zal dit jaar een duidelijk hoger resultaat boeken en blijven profiteren van zijn defensieve karakter.

Polymer Internediate stevent af op een uitstekend jaarresultaat. Perfomrance Materials zal eveneens beter draaien dan vorig jaar.

Dissonant in het geheel blijft de Pharma-tak, waar DSM uitdagende marktomstandigheden ervaart. Hoewel het afgelopen kwartaal wat betere cijfers werden geboekt, zal Pharma naar verwachting dit jaar een lager resultaat genereren.

Al met al een zeer sterk kwartaalbericht van uit Limburg. In een met 3,5 procent lager noterende AEX weet echter ook DSM het niet droog te houden. Het verlies blijft echter beperkt tot minder dan 1 procent.

De meeste analisten toonden zich positief over de cijfers en groeikansen van DSM en hanteren een koopaanbeveling, crisis of niet.



Gerelateerde artikelen