VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Omzet Unilever groeit flink, winstgevendheid waarschijnlijk minder

Volume draaien, daar zet Unilever al geruime tijd op in. En het lukt, de verkopen zijn afgelopen tijd fors gestegen. Nu de winstgevendheid nog mee laten groeien.

Unilever heeft in het derde kwartaal van dit jaar haar omzet met 7,8 procent opgevoerd. Winstcijfers werden niet bekend gemaakt, daarvoor moeten beleggers wachten op de jaarcijfers.

De omzetgroei bestond uit 5,8 procent aan prijsverhogingen en 1,9 procent volumegroei. De prijsverhogingen zijn voor een belangrijk deel ingegeven door hogere kosten en duurdere grondstoffen.

Daardoor zal de winstgroei geen gelijke tred houden met de omzetgroei.

Unilever heeft te maken met snel duurder wordende grondstoffen als palmolie, tomaten en thee. De prijsverhogingen zijn daarom zeer noodzakelijk.

Daar kwam deze week nog het nieuws van de mislukte Amerikaanse pinda-oogst bij, wat voor Unilever als een van de grootste producenten van pindakaas (Calvé) een probleem kan worden in het vierde kwartaal.

Het zijn geen kleine prijsverschillen: voor een ton pinda's wordt op agrarische beurzen in de Verenigde Staten nu twaalfhonderd dollar betaald. Dat was vorig jaar rond deze tijd 450 euro.

Gelijk of lager
Unilever verwacht dan ook dat de operationele marge over heel 2011 gelijk tot iets lager zal zijn dan die in 2010. Unilever zal de volumes flink moeten laten groeien om de winstgevendheid weer te laten toenemen.

Op termijn streeft de multinational naar een verdubbeling van de jaaromzet tot 80 miljard euro. Die groei zal vooral uit opkomende markten als China, India, Brazilië en Rusland moeten komen. In het derde kwartaal groeide de omzet hier ruim 12 procent, aanzienlijk meer dan in het ontwikkelde westen.

Beter in opkomende markten
Unilever doet het vergeleken met veel concurrenten (Nestlé, Procter & Gamble, l'Oréal en Danone) een stuk beter in de opkomende markten. Het bedrijf boekte in de eerste negen maanden van 2011 ruim 40 procent van haar totale omzet in Azië, Afrika en Oost-Europa.

En omdat Amerika als één regio wordt getoond, zit daar Latijns-Amerika, waar de groei in het derde kwartaal werd opgevoerd tot 10 procent, nog niet eens bij.

Verzorging het grootst
Persoonlijke verzorging (PV) is nu de grootste van de vier pijlers waarop Unilever steunt. Dankzij de sterke groei van ruim 11 procent in het derde kwartaal en overnames als Alberto Culver en delen van Sara Lee is PV nu goed voor ruim een derde van de concernomzet.

Een goede ontwikkeling, want winstmarges zijn in PV doorgaans hoger en stabieler dan in voeding.

Marges
Unilever houdt zich een beetje op de vlakte over de winstmarges die beleggers mogen verwachten in de komende kwartalen. De ergste prijsstijgingen van grondstoffen zijn misschien achter de rug, maar dan is er nog de eurocrisis.

Unilever kan in de komende kwartalen nog wel last krijgen van de gevolgen van de economische vertrouwenscrisis, die de wereldeconomie als geheel kan raken.

Het dividend blijft net als in de eerste twee kwartalen 22,5 cent per aandeel. Dat is 0,90 euro op jaarbasis, en 9 procent meer dan vorig jaar. Bij de vandaag wat lagere koers heeft Unilever een dividendrendement van 3,7 procent.

MEER UNILEVER:

 4 augustus 2011

28 april 2011

15 april 2011

4 november 2010

  27 september 2010

5 augustus 2010




Gerelateerde artikelen