VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Recordjaar met de nodige kopzorgen voor TenCate

Ondanks een volgens analisten wat tegenvallend derde kwartaal, zal 2011 voor TenCate een nieuwe mijlpaal worden zowel qua omzet als nettowinst. Voor 2012 lijken er meer zorgen te zijn.

Analisten kunnen natuurlijk ook teveel willen.

Waar de markt rekende op een omzet van 310 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (ebita) van 31,9 miljoen, kwam TenCate niet verder dan een omzet van 290 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 28,0 miljoen euro.

De milde koersreactie toont aan dat TenCate bij nader inzien het nog niet zo gek gedaan heeft. Met een autonome omzetgroei van 6 procent en een toename van de nettowinst van 18 procent hoeft het concern uit Almelo zich inderdaad niet te schamen.

Toch schuilen er in het kwartaalbericht de nodige kommernissen voor het komende jaar.

Beschermende weefsels
Eigenlijk al bijna een jaar zijn de beschermende weefsels voor Amerikaanse militairen de starperformer binnen het concern.

Dat was het afgelopen kwartaal niet anders. TenCate had al eerder aangegeven dat het hoge orderniveau zou zich tot en met het derde kwartaal van dit jaar doorzetten.

Om de afhankelijkheid van het Amerikaanse leger te beperken is TenCate druk doende nieuwe geografische markten en marktsegmenten buiten defensie aan te boren. Over de successen hieromtrent zegt het bedrijf niet veel.

Kunstgras
De verkopen in de Amerikaanse markt voor armourmaterialen en van kunstgrasvezels bleven echter achter.

In de kunstgrasmarkt wordt TenCate geraakt doorterughoudendheid bij overheden in met name de Verenigde Staten en Zuid-Europa bij de aanbesteding van nieuwe kunstgrasprojecten.

Verkapping van lokale overheidsbudgetten door de crisis zijn daarvan de oorzaak. Verder is het concern het verlies van een grote klant aan het begin van dit jaar nog steeds niet helemaal te boven.

De eerste reden is een logische, de tweede enigszins opmerkelijk omdat bij de halfjaarcijfers ceo Loek de Vries nog aangaf compensatie voor de omzet bij die grote klant gevonden te hebben.

In het afgelopen kwartaal was er wel veel vraag naar aerospacecomposieten (lichter maken van vliegtuigen) en beschermende weefsels voor infrastructuur, weg- en waterbouw als kustgebieden (Geosynthetics) in met name Azië en Zuid-Amerika.

Positief is hier de mededeling dat aanvankelijk nadelige effecten van hogere grondstofkosten bij Geosynthetics gecompenseerd zijn door prijsverhogingen.

Recordjaar
Waar TenCate bij de halfjaarcijfers nog uitsluitend over een recordomzet durfde te spreken, verwacht het nu ook dat 2011 de recordwinst van 51 miljoen euro uit 2008 zal overtreffen.

Of 2012 het jaar 2011 als recordjaar voor TenCate uit de boeken gaat schrijven is nog maar de vraag.

De verkooppiek voor DefenderTM M aan het Amerikaanse leger liep zoals gezegd tot het derde kwartaal van dit jaar en het valt te betwijfelen of daarvoor afdoende alternatieve afzetgebieden voor worden gevonden met vergelijkbare winstmarges.

Daarbij is TenCate ook in de andere bedrijfsonderdelen behoorlijk afhankelijk van overheidsbestedingen. De eerste effecten hiervan zijn nu al merkbaar en dat zal volgend jaar zeker niet minder worden.

Een recordwinst in 2011 is mooi, maar maakt de vergelijkingsbasis er al met al niet eenvoudiger op.
Gerelateerde artikelen