VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opkomende markten zorgen voor autonome groei bij Arcadis

Dat ingenieursbureau Arcadis afgelopen kwartaal omzet prijs had moeten geven was al langer duidelijk. Topman Harrie Noy lijkt geen verdere verslechtering te verwachten.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het derde kwartaal een lagere winst en omzet behaald.

Door overheidsbezuinigingen in de Verenigde Staten en Europa, negatieve wisselkoerseffecten en desinvesteringen daalde de omzet met drie procent tot 485 miljoen euro in het derde kwartaal.

Autonoom wist Arcadis wel iets te groeien. Voornamelijk door groei in de opkomende markten Zuid-Amerika en Azië bedroeg de groei drie procent. Ook de Amerikaanse milieu tak (onder andere veiligheid- en afvalmanagement) zorgde voor autonome groei.

In de Verenigde Staten, maar ook Nederland, België en Tsjechië had het bedrijf last van de gedaalde overheidsbestedingen. In een andere Europese opkomende markt, Polen, werden zelfs enkele wegenprojecten helemaal stilgelegd.

Half oktober overigens al voor het tegenvallende klimaat in Polen. 

Topman Harrie Noy verwacht dat de algemene markttrend, ondanks oplopende onzekerheid over de ontwikkelingen in de economie, niet significant zal verslechteren in het laatste kwartaal van 2011.

Spreiding helpt Arcadis
In de Verenigde Staten, waar een groot deel van de omzet van het ingenieursbureau vandaan komt, waren verschillende signalen. Uit de private sector kreeg Arcadis nieuwe opdrachten in de milieu tak; bedrijven outsourcen steeds meer activiteiten naar Arcadis.

Maar een strakke broekriem van de Amerikaanse overheid zorgde voor omzet druk in de water (de hele waterketen, van afvalwater tot riviermanagement) en bouw tak (ontwikkeling van onder andere kantoren, hotels en ziekenhuizen).

Arcadis heeft naast haar klanten spreiding ook baat bij de geografische spreiding van het bedrijf. In het huidige kwartaal zorgen met name de opkomende (Aziatische en Zuid-Amerikaanse) markten voor de autonome groei.

Met de overname van het Britse consultancy bureau EC Harris, die Arcadis half oktober , zal de geografische spreiding verder toenemen. Het Nederlandse bedrijf koopt omzet uit voornamelijk het Midden-Oosten, Azië en het Verenigd Koninkrijk.

De omzet uit de Verenigde Staten zal door de overname, die eind 2010 53 procent was, naar verwachting relatief iets afnemen.

Beleggers waren niet erg enthousiast over de cijfers van Arcadis, het aandeel noteerde na bekendmaking van de cijfers even min 5 procent. Maar trok in de loop van de dag bij.
Gerelateerde artikelen