VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TKH ervaart afnemende investeringsbereidheid bij klanten

Bij technologiebedrijf TKH zit de vaart er nog goed in. Bij bepaalde eindmarkten zijn echter de eerste tekenen van verzwakking merkbaar.

TKH, onder meer glasvezeltechniek, camerasystemen en bandenbouwmachines, ziet langzaam aan de vraag in enkele marktensegmenten minder worden.

De impact hiervan in het derde kwartaal is nog beperkt gebleven, maar in Haaksbergen weten ze sinds de kredietcrisis maar al te goed hoe snel het bergafwaarts kan gaan.

TKH heeft in 2009 laten zien over een flexibele, innovatieve organisatie te beschikken. Daarbij had het tijdig de schuldpositie aangepast.

De draaiboeken voor crisismanagement kunnen in Haaksbergen zo langzamerhand weer uit de kast gehaald worden.

Redelijk goed derde kwartaal
Met een omzetgroei van 14,6 procent, waarvan 11,3 procent autonoom, sluit TKH het derde kwartaal goed af.

Wel is al sprake van een vertraging. In de eerste twee kwartalen van het jaar bedroeg de autonome groei nog respectievelijk 33 en 20 procent.

De groei van het bedrijfsresultaat (ebita) met 20,3 procent tot 20,7 miljoen euro wordt breed gedragen over de verschillende activiteiten.

Dit resultaat valt analisten licht tegen en datzelfde geldt daardoor voor de operationele marge van 8,1 procent.

De marge ligt wel boven de 7,8 procent van een jaar eerder, maar onder de langetermijn doelstelling van 9-10 procent.

Bezien over de eerste negen maanden ligt de marge op 8,3 procent, bijna een volprocentpunt meer dan het jaar ervoor.

Gemengd beeld
Binnen het segment Telecom Solutions (16 procent van de omzet) profiteerde TKH van een hoger investeringsniveau in zowel glasvezel- als kopernetwerken door het toenemende internetverkeer.

TKH waarschuwt dat de vraag van consumenten naar allerlei internet- en telecom gerelateerde oplossingen voor in huis afzwakt. We spreken hier over circa 5 procent van de concernomzet.

Bij Building Solutions (35 procent van de omzet) profiteerde TKH vooral van een toegenomen vraag naar zijn technologie vanuit de zorgsector en de inframarkt.

Ook de beveiligingsoplossingen, waaronder camerasystemen, bleven goed draaien. De vraag vanuit de utiliteitssector kromp verder.
Naar verwachting zal het beeld bij Building Solutions de rest van het jaar niet veel veranderen.

In het segment Industrial Solutions (49 procent van de omzet) groeide de omzet met een mooie 23 procent, maar daalt de orderintake al het gehele jaar, zowel bij allerlei kabelsystemen als bij de bandenbouwmachines.

Bij de bandenbouwsystemen ervaart TKH dat er wel veel plannen in de markt zijn voor expansie van capaciteit en vervangingsinvesteringen, maar dat er terughoudendheid is deze plannen daadwerkelijk uit te voeren.

TKH mag zich mondiaal marktleider noemen in de bandenbouwsystemen. Een markt met veel perspectieven, maar ook conjunctuurgevoelig. De terughoudendheid is ook te zien bij de robot- en machinebouw.

Haarscheurtjes
Met een nettowinst voor amortisatie goodwill van 40,3 miljoen euro over de eerste negen maanden (+66%) handhaaft TKH de eerder afgegeven verwachting over geheel het jaar binnen een range van 55-60 miljoen euro uit te komen.

Deze prognose impliceert dat het resultaat in het vierde kwartaal hoogstens gelijk is aan vorig jaar.

Lost TKH de belofte in dan komt dat neer op een winst per aandeel van 1,49 - 1,63 euro, boven het recordniveau van 1,43 euro over 2008.

Per saldo groeit TKH, maar wel met de nodige ups en downs.

Bemoedigend is dat de financiële positie van TKH gezond is en het mogelijk wederom sterker uit de strijd kan komen.Gerelateerde artikelen