VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Swedish Automobile gaat het niet redden

Ruim 7 jaar na de beursintroductie als Spyker gaat de onderneming van Victor Muller als Swedish Automobile waarschijnlijk snel ten onder. De overname van Saab is een stunt teveel gebleken.

Beleggers kregen aan het begin van de aandeelhoudersvergadering van 11 november in handen gedrukt waarin de deplorabele toestand van het bedrijf geschetst werd.

De opbrengst van de beide bedrijfsonderdelen die in de etalage staan is 132 miljoen euro (100 miljoen voor Saab en 32 miljoen voor Spyker).

De schulden die daarmee moeten worden afgelost tellen op tot 136,5 miljoen euro, hoewel daarvan nog circa 4 miljoen aan handelsschulden met Spyker mee kan.

General Motors
Dit zou nog een scenario zijn waarbij aandeelhouders weliswaar met lege handen staan, maar de schuldeisers (waaronder Victor Muller zelf) er nog redelijk uitspringen.

Beide verkooptransacties zijn nog allesbehalve zeker. Over de verkoop van Spyker aan North Street Capital verwacht Muller over 2 a 3 weken meer te kunnen zeggen.

De verkoop van Saab wordt voorlopig geblokkeerd door de vorige eigenaar General Motors, die liever geen sterke Chinese concurrent in het zadel helpt.

GM heeft nog veel geld te vorderen van Saab. De Amerikanen zijn volgens Muller op het oorlogspad en ‘niet van plan krijgsgevangenen te maken'.

Wanneer de beide bedrijfsonderdelen wel kunnen worden verkocht overweegt het bedrijf een vrijwillige ontmanteling. Als verkoop niet lukt wordt het een groot probleem de continuïteit van Saab te handhaven en volgt vrijwel zeker het faillissement.

Ontsnappingsroute
Is er een ontsnappingsroute? Ja: als Saab voor voldoende geld kan worden verkocht inclusief de omvangrijke aan Saab gebonden schuldenlast en Spyker blijft onverkocht. Dan wil het bedrijf terug naar hoe het begon, als bouwer van exclusieve sportwagens.

Dat zal echter niet kunnen zonder dat iemand wil instaan voor de schuldenberg die dan toch nog zal overblijven en er bovendien veel geld in durft te steken om het merk Spyker weer op de kaart te zetten.

Victor Muller gaf zelf aan dat Spyker sinds de aankoop van Saab er nogal ‘stiefkinderlijk vanaf is gekomen'. Een beetje als Assepoester dus. Ook hier is een fee nodig die een pompoen in een gouden koets kan omtoveren. En snel ook. Maar het sprookje is waarschijnlijk uit.
Gerelateerde artikelen