VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividendval klapt dicht bij een aantal Nederlandse beursfondsen

De hoge dividendrendementen van beursfondsen doen beleggers watertanden. Maar dan moet het dividend wel uitgekeerd worden.

Bedrijven die dividend uitkeren hebben bij beleggers net wat meer aanzien dan bedrijven die dat niet doen.

Logisch, want een dividendtoezegging betekent dat een topman rekent op een stabiele cash flow om de uitkering mogelijk te maken. En dit zijn vaak bedrijven die in veilige defensieve sectoren opereren, zoals telecom en voeding.

Het dividendrendement, het dividend per aandeel gedeeld door de koers, heeft dan eigenlijk iets weg van de couponbetaling op een een obligatie.

Er is alleen geen hoofdsom, dat is de koers van het aandeel waarvan niemand weet wat deze zal zijn in de toekomst.
Toch zien beleggers dividendaandelen als Ahold, Unilever en Shell momtenteel toch als veilige haven.

Momenteel is het dividendrendement op de AEX index 3,91 procent index. Bijna twee keer zo veel als het rendement op een 10-jaars Nederlandse staatsobligatie van 2,3 procent.

Kantelpunt
Maakt dit de fondsen op het Damrak een koopje? Dit hoeft niet. Er is namelijk een kantelpunt.

Als dividendrendementen buitengewoon extreem worden, zouden deze aandelen wel eens een stuk risicovoller kunnen zijn dan staatsobligaties. De markt vertelt namelijk via de noemer in de ratio, de koers dus, dat het weinig fiducie heeft dat de onderneming daadwerkelijk het beloofde dividend zal uitkeren.

Dit is min of meer het geval bij PostNL, dat beleggers bij de splitsing van TNT Express op 25 mei een mooi cash dividend beloofde.

Topman Harry Koorstra beloofde beleggers dat 75 procent van het netto cash inkomen en in ieder geval 150 miljoen euro als dividend zou uitkeren. Omgerekend ten minste 40 cent euro per aandeel.

 
De grafiek van het dividendrendement laat zien dat beleggers na de splitsing minder vertrouwen hadden in de dividenduitkering. En .

Bij de derde kwartaalcijfers deelde topman Harry Koorstra mee dat PostNL geen cash dividend, maar stock dividend uitgeeft.

Als gevolg van een afwaardering op het belang van PostNL in TNT Espress en problemen met het pensioenfonds kan Koorstra de uitstroom van cash niet veroorloven.

Hoewel het bedrijf wel stock dividend uitkeert is dit toch een beetje een sigaar uit eigen doos. De onderneming drukt eenvoudigweg aandelen bij waarmee het dividend betaalt.

Beleggers hebben dit wel door. De koers van het aandeel daalde meer dan 60 procent.

Meer cashdividendschrappers
Ook ingenieursbureau het cashdividend voor dit jaar. Net als sommige banken, waaronder de Franse bank Société Generale.

Er bestaat geen gratis lunch bij beleggen. Als dividendrendementen extreem hoog zijn krabt u zich dan nog eens achter de oren. Dividendbetalingen kunnen, in tegenstlelling tot de coupons van obligaties, makkellijk een jaartje worden overgeslagen. En dan krijgt het aandeel nog eens een flinke klap.