VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BAM handhaaft winstverwachting

De problemen waarmee midkapper BAM te kampen heeft zijn niet mals: een onzekere markt, afnemende volumes, felle concurrentie en een scherpe prijsval. Toch handhaaft de bouwer zijn winstverwachting. Voor de verandering.

De bouwer uit Bunnik heeft in de eerste negen maanden van 2011 een winst geboekt van 83,8 miljoen euro, waar het vorig jaar nog 45,5 miljoen euro moest bijleggen. De omzet steeg met ruim 5 procent naar 5,6 miljard euro.

Het goede nieuws was dat de winstverwachting voor het hele jaar gehandhaafd blijft: een nettowinst van 120 miljoen euro op een omzet van 7,7 miljard.

Beleggers reageren verheugd en kochten het aandeel in een zwakke markt naar een hogere koers. In de loop van de ochtend ging de koerswinst echter weer verloren. Bij het huidig aantal aandelen is de verwachte winst per aandeel 0,52 euro. Daarmee doet een aandeeltje BAM net aan 5 keer de winst, historisch gezien lijkt dat niet duur.

Zorgen
Zorgen zijn er wel: de omvang van het orderboek nam af tot 11,1 miljard euro (was 11,4 miljard bij de halfjaarcijfers). Daarvoor zijn verschillende redenen: een groot project in Ierland is afgezegd en BAM zegt kritischer te zijn geworden in de acceptatie van projecten en opdrachten, een argument dat in mindere tijden populair is.

BAM richt zich nu vooral op vijf Europese landen. In Nederland, België en Duitsland stemt de ontwikkeling tot tevredenheid. Het grootste probleem lijken de Britse en de Ierse markten.

Huizenbouw vrij goed
Bij de huizenbouw gaan de zaken nog vrij goed, BAM verwacht 2200 nieuwe woningen te verkopen in Nederland. Maar in de overige bouwsectoren is de markt soms extreem moeilijk.

Marges staan onder druk bij infrastructuur, bij projectontwikkeling werd in het derde kwartaal een verlies geboekt in Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Nieuwe activiteiten worden voorzichtig ontwikkeld in Luxemburg en Zwitserland, en in een aantal opkomende markten en in Australië. BAM zegt bijvoorbeeld ‘hard te lopen' voor opdrachten in Qatar, waar de komende jaren een aantal grote stadions gaat worden neergezet.

Nieuwe bezems vegen schoon en ook de vorig jaar begonnen topman Nico de Vries gaat de organisatie iets anders inrichten, zonder overigens al te veel overhoop te willen halen.

Nieuwe topman in actie
Er komt een nadrukkelijker onderscheid tussen de kapitaalsintensieve ontwikkelingstak en aan de ene kant en de minder kapitaalsintensieve bouwactiviteiten. De advies- en ingenieurstak (Tebodin) wordt in de etalage gezet.

Dat lijkt mooi, maar BAM probeert al jaren haar 21-procentsbelang in baggeraar Van Oord te slijten en dat blijkt ook lastig.


Een verkoop van Tebodin is volgens het management echter makkelijker omdat daar meer gegadigden voor zijn. Tebodin zou circa 120 miljoen euro kunnen opbrengen. Verkoop zal de netto schuld (nu 1,7 miljard euro) iets kunnen verlagen en leidt bovendien tot een duidelijker focus van de activiteiten.




Gerelateerde artikelen