VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Cruijff gepasseerd in besluitvorming. Kan dat wel?

Als enige sportvereniging met een beursnotering in Nederland is Ajax een geval apart. Het doet er alles aan om dat te blijven. Eerst tijden zonder directeur. En nu er een directeur lijkt te komen is de chaos nog groter. Kan dat allemaal wel?

Louis van Gaal wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax. De Amsterdamse voetbalclub is meer gespleten dan ooit. De bestuurschaos bij gaat een volgende fase in.

Een nieuwe directievoorzitter had eindelijk de broodnodige rust in de Amsterdam Arena moeten brengen. Het lijkt eerder een opmaat naar nog meer hommeles waarbij commissarissen rollebollend over straat blijven gaan.

Om nog niet te spreken van de ledenraad. Dit verenigingsorgaan controleert indirect 73 procent van de aandelen. Een aantal leden heeft al in onverbloemde woorden hun onvrede uitgesproken over de gevolgde procedure en de keuze voor Van Gaal.

Gepasseerd
Commissaris en clubicoon Johan Cruijff is naar eigen zeggen niet geïnformeerd over deze beslissing van zijn collega-commissarissen.

In een eerste reactie liet de voormalige nummer veertien aan voetbalblad Voetbal International weten dat Van Gaals benoeming ‘aan alle kanten stinkt'. ‘Ze [de andere leden van de raad van commissarissen (rvc), red.] zijn gek geworden.' Cruijff en Van Gaal kunnen al jaren elkaars bloed wel drinken.

Opvallend is dat president-commissaris Steven ten Have niet ontkent dat Cruijff inderdaad ergens in het besluitvormingsproces is gepasseerd. In actualiteitenprogramma Nieuwsuur zei Ten Have dat ‘de raad van commissarissen een team is, maar dat je maatregelen moet nemen als een commissaris frustrerend werkt'.

Behalve Ten Have en Cruijff bestaat de rvc uit juriste Marjan Olfers, NTR-directeur Paul Römer en voormalig Ajax voetballer Edgar Davids.

‘Engelengeduld'
Met zijn uitspraken lijkt Ten Have de onvrede van hem en zijn medecommissarissen aan het adres van Cruijff te willen uiten. In de vier maanden dat de nieuwe rvc in functie is, kon de knoop over de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur steeds maar niet worden doorgehakt.

Voormalig Ajacied Tscheu La Ling was voor het ‘kamp Ten Have' onbespreekbaar, terwijl Cruijff op het laatste moment een stokje stak voor de aanstelling van oud-trainer Marco van Basten.

Volgens Ten Have was nu het moment bereikt dat het moest gebeuren. ‘We hebben engelengeduld gehad maar wij zijn als rvc eindverantwoordelijk'. Om vervolgens aan te geven dat ‘de steun van vier commissarissen ook volstaat'.

Merkwaardige procedure
Dat de beide kampen elkaar tegenspreken, is niets nieuws. Maar de door het viertal gevolgde procedure roept wel enkele vragen op. Volgens de statuten van Ajax beslissen commissarissen in een reguliere vergadering met meerderheid van stemmen.

Cruijff heeft erkend niet in persoon bij de vergadering aanwezig te zijn geweest, maar kan wel via een volmacht zijn stem hebben uitgebracht. Cruijff kan dus overstemd zijn.
Half jaar zonder directeur
-Ajax zit al sinds april van dit jaar zonder algemeen directeur. Bijna onbestaanbaar voor een beursgenoteerd bedrijf.

-Destijds capituleerde Rik van den Boog onder de druk van het kamp Cruijff.

-Van den Boog kon naar eigen zeggen zijn functie door de plannen van Cruijff niet langer uitoefenen.

-Twee weken eerder kondigde de toenmalige rvc onder aanvoering van Uri Coronel zijn vertrek aan.

-Van den Boog kreeg bovenop zijn jaarsalaris van 336 duizend euro een vertrekpremie van 331 duizend euro mee en een bonus van ruim dertig mille.
  

Dat ligt anders als het besluit om Van Gaal aan te stellen, is genomen buiten een commissarisvergadering.

In dat geval moeten alle commissarissen van te voren zijn ingelicht over het voorstel en moeten zij allemaal daarmee instemmen. Vooralsnog is onduidelijk welke status het overleg tussen commissarissen had.

Meer regels
Behalve deze spelregels, moet nog aan andere voorwaarden zijn voldaan.

Zo zegt het reglement van de rvc dat ‘de werkzaamheden van de rvc met betrekking tot de samenstelling van de hoofddirectie en de selectie van mogelijke nieuwe leden worden voorbereid door en gecoördineerd door de rvc als geheel'.

Cruijff zegt overvallen te zijn dat Van Gaal überhaupt kandidaat was. Als dat juist is, dan treedt de rvc haar eigen reglement met voeten. Volgens Ten Have is ‘Cruijff in iedere stap gekend'.

Hoe dan ook, van een eensgezind optreden is geen sprake. Voor zover de spanningen tussen de beide kampen al niet waren opgelopen, staan de verhoudingen binnen de rvc nu wel erg op scherp. Cruijff is door zijn medecommissarissen terechtgewezen. De vraag is nu of hij zint op wraak of de handdoek zal gooien.
Gerelateerde artikelen