VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tevredenheid over kwartaalcijfers Boskalis

In tijden van crisis is stilstand ook gewoon vooruitgang. Zo wist baggeraar Boskalis het orderboek verrassend genoeg stabiel te houden. En over de nettowinst dit jaar zijn ze in Papendrecht ook weer wat positiever.

Een overgangstijd, zo typeerde Boskalis-topman Berdowski de huidige economische onrust een paar maanden geleden.

Tijdelijk of niet, Boskalis wil de aanval kiezen om de eigen zaken op peil te houden. 

Het bedrijf kiest voor omzet draaien. Het orderboek van Boskalis blijft goed gevuld. En dat is opvallend: een concurrent als het Belgische DEME rapporteerde eerder deze week dat de werkvoorraad afgelopen maanden meer dan een handvol procenten is geslonken.

In de lente waren DEME en andere concurrenten nog slagvaardiger dan Boskalis bij het binnen hengelen van nieuwe opdrachten.

Bedrijf, beleggers en analisten tonen zich tevreden over die prestatie. In een licht dalende beurs staat het aandeel van het hoofdfonds in de plus. 

Nettowinst
Ook wat betreft nettowinst is Boskalis wat positiever dan een paar maanden terug. Boskalis drukte toen de verwachtingen een flink stuk naar beneden. Recordwinsten , zoals de 310 miljoen euro in 2010, kunnen beleggers komende jaren vergeten.

De baggeraar hield de markt een winst voor van 230 miljoen. Nu gaat die verwachting iets naar boven: tussen 230 en 250 miljoen.

Vooruitzichten
Om genoeg werk op de planken te hebben liggen zou Boskalis wel eens genoegen kunnen nemen met lagere marges.

Boskalis stelt in de update dat ‘het een goed en breed gevulde orderportefeuille heeft, waarmee haar schepen voor de rest van dit jaar redelijk bezet zijn'.

Ook zegt de onderneming dat nieuwe projecten en toenemende toestroom van productiecapaciteit zich vertaalt in lagere volumes en marges.

De eerste zwaluw is wat dat betreft al gesignaleerd. De winstgevendheid liepen in de onderdelen baggeren en grondverzet, goed voor ruim 60 procent van de groepsomzet, dan ook wat terug van de hoge marges die Boskalis halverwege het jaar presenteerde.

Lange termijn positief
Uit marktstudies van Boskalis stelde het de baggeraar opnieuw dat de structurele groeifactoren in de sector positief zijn. Zelfs als de economische onrust aanhoudt.

Boskalis verwacht in het bijzonder veel van energie- en grondstofgerelateerde projecten in Zuid-Amerika, West-Afrika en Australië.

Deze projecten, die het komende paar jaar aan de markt zullen komen, zijn volgens Boskalis minder gevoelig voor macro-economische onrust.
Gerelateerde artikelen