VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Smallcapfonds Kendrion groeit dwars door economische tegenwind heen

Ook op een beurs in mineur zijn witte raven te vinden. Zoals het kleine beursfonds Kendrion dat dit jaar een mooie koersstijging boekte. Een inhaalslag, tijd om door te groeien.

Een recordomzet en -winst in het afgelopen kwartaal en een koersstijging in 2011 van 25 procent. Er zijn maar weinig beursfondsen die dergelijke cijfers kunnen overleggen.

Kendrion, onderdeel van de smallcap-index, kan dat wel. Het bedrijf plukt nu de vruchten van de keuze uit het recente verleden om zich puur te concentreren op één activiteit, de fabricage van elektromagneten.

Het bedrijf heeft daarbij de wind in de rug. De onderneming profiteert vooral sterk van de goede gang van zaken in de Duitse industrie, die op zijn beurt weer gedreven wordt door een sterke export richting Azië.

Belangrijkste voorbeeld daarvan is de toepassing van Kendrion's elektromagneten voor energiezuinige dieselmotoren, een groeimarkt omdat dieselmotoren terrein winnen. Daarmee is het meteen ook een structurele bron van groei voor Kendrion.

Inhaalslag
Het aandeel mag het dit jaar dan uitzonderlijk goed gedaan hebben, feitelijk is de beurskoers achtergebleven bij de winstontwikkeling, waardoor de waardering in termen van koers-winstverhouding omlaag is gegaan.

Op de huidige koers van circa 17 wordt circa 9 keer de verwachte winst voor dit jaar betaald, wat ongeveer in lijn is met andere smallcaps.

Beleggers blijven daarmee wat sceptisch over de groeikansen van Kendrion. Het is dan ook aan het bedrijf de komende jaren te laten zien dat het economische tegenslag kan weerstaan.

EU-boete
Na de uitstekende derde kwartaalcijfers kreeg Kendrion de afgelopen week toch een bittere pil te slikken. Een in 2005 aan Kendrion opgelegde kartelboete van 34 miljoen euro, exclusief rente, gehandhaafd.

Inclusief rente gaat het bedrag richting de 40 miljoen euro. Een grote tegenvaller, omdat Kendrion meent over een gedegen verweer te beschikken.

Topman Veenema van Kendrion benadrukt dat de uitspraak nauwelijks van enige invloed is op de operationele activiteiten van Kendrion en het vermogen van de onderneming om aan de bankenconvenanten te kunnen blijven voldoen.

Kendrion beschikt over een bijzonder sterke balans met een eigen vermogen van 127 miljoen euro per 30 september en een solvabiliteit van 67 procent.

Zou de boete betaald moeten worden, dan blijft Kendrion nog ruim binnen de eigen solvabiliteitsdoelstelling van 30 procent.

Dividend
Hoewel Veenema liet weten zich er nog niet over gebogen te hebben, lijkt het gezien de sterke financiële positie niet aannemelijk dat Kendrion aandeelhouders vanwege de boete zal teleurstellen met het dividend.

Banken hebben Kendrion in het verleden wel eens verboden dividend uit te keren, maar dat zal dit jaar niet aan de orde zijn.

Vorig jaar werd 40 procent van het nettoresultaat uitgekeerd. Wellicht dat de pay-out wat wordt verlaagd, maar een minimaal gelijk absoluut dividendbedrag moet er in zitten.




Gerelateerde artikelen