VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 december 2011

Waar eindigt de achtbaanrit van Saab?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De ene dag de grootste stijger, een dag later weer hard onderuit. Aandeelhouders Swedish Automobile (Swan) moeten langzamerhand draaierig worden van de rollercoaster waar ze in zitten. Hoe lang nog?

Een Zweeds automagazine (Teknikens Värld, http://www.teknikensvarld.se/) claimde gisteren dat men bij toeval Victor Muller op vliegveld Heathrow was tegengekomen.

Hij zou daar in een spontaan interview hebben gemeld dat volgens hem de definitief beschadigde verhouding tussen General Motors en de Chinese partijen Youngman en Pang Da een nieuwe overeenkomst met die partijen onmogelijk maakt.

Voormalig Saab-eigenaar General Motors zal nooit een 100 procent eigendom door Chinese partijen toestaan. Maar Victor Muller had een (zoveelste) plan B in zijn hoofd, dat de oplossing voor dit probleem geeft. Daar wilde hij echter nog niks over zeggen.

Uit de nu gepubliceerde cijfers over het derde kwartaal blijkt dat Swedish Automobile afgelopen kwartaal niet meer dan 130 auto's heeft geproduceerd.

De Saab-fabriek in Trollhattan ligt al sinds begin april stil vanwege geldgebrek. Het netto verlies liep in het derde kwartaal op tot 143 miljoen euro. De onderneming begint op een zwart gat te lijken.

Toekomst
De toekomst hangt helemaal af van de uitkomst van de gesprekken met de twee Chinese investeerders en mogelijk een derde partij over de verkoop van Saab en de verkoop van Spyker aan North Street Capital.

Op de aandeelhoudersvergadering van 11 november zei Muller nog dat hij hierover binnen twee a drie weken meer zou kunnen zeggen. Die termijn is nu ook verstreken.

Als het niet lukt om Saab en Spyker te verkopen, of aanvullende financiering voor Saab te verkrijgen, is een faillissement de enige uitweg.

Het goede nieuws voor de ultrakorte termijn is het bericht dat Youngman vandaag (donderdag 1 december) een bedrag zal overmaken waarmee dan morgen de uitgestelde salarissen over november kunnen worden betaald.

Zolang dat geld nog niet op de rekeningen staat slijpen de vakbonden en de andere schuldeisers hun messen. Hun geduld is op.

Het ziet ernaar uit de achtbaanrit nog voor het eind van het jaar gaat eindigen. En dan klinkt meestal: ‘Iedereen uitstappen!'


Gerelateerde artikelen

Spyker weg van de beurs, optimisme bij oprichter ongebroken
17-08-2013

Het beurssprookje van Spyker is over. Na meer dan tien jaar verlaat de spor…

Lees verder

Spyker ziet weer een strohalm breken
11-06-2013

Never a dull moment met het aandeel Spyker. Maandag de grootste stijger, di…

Lees verder

Victor Muller gelooft in Spyker-claim tegen GM
27-12-2012

Spyker heeft een dollemansrit achter de rug. Maar na de teloorgang van het …

Lees verder

Hoe Victor Muller in de Amerikaanse val stapte
18-12-2012

Het is op de kop af één jaar geleden dat Victor Muller faillissem…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}