VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Biotechbedrijf Galapagos weet twijfels beleggers niet weg te nemen

Al maandenlang herhaalt biotechbedrijf Galapagos dezelfde winstprognose voor dit jaar. Nu zijn er plots nieuwe successen nodig om dat doel te halen. Het bedrijf weigert te verklaren hoe dat kan.

Op de keper beschouwd zijn de verwachtingen van Galapagos voor dit jaar indrukwekkend.

Al vanaf de lente spreekt het biotechbedrijf de verwachting uit 146 miljoen euro omzet te halen, een positieve kasstroom en winst.

Het zou de derde jaarwinst op rij betekenen voor het jonge biotechbedrijf, een ongekende luxe in een sector waar tegenvallers en vertragingen aan de orde van de dag zijn en waar structurele financiële problemen de norm lijken.

Het geheim van Galapagos is samenwerking. Waar veel biotechbedrijven proberen een medicijn in eigen beheer te ontwikkelen om daarna te verkopen en de zilvervloot binnen te halen, kiest Galapagos ervoor om medicijnen te ontwikkelen in samenwerking met farmagiganten als Merck.

Daarvoor ontvangt het bedrijf tussentijdse betalingen als er belangrijke vorderingen in ontwikkeling worden geboekt. Dat levert jaarlijks de miljoenen op die Galapagos in de zwarte cijfers brengt.

Eerste teleurstelling
In april liep Galapagos tegen zijn eerste grote tegenvaller op toen Galapagos moest stoppen met het meest belovende en verst gevorderde reumaprogramma. Reden: tegenvallende onderzoeksresultaten.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws. De koers van het aandeel daalde met een kwart. Toch bleef Galapagos bij zijn eerdere verwachting wat betreft omzet, winst en kasstroom.

Eind november

Eind november kwam Galapagos met beter nieuws. De testresultaten van een ander medicijn tegen reuma bleken boven verwachting goed. De beurskoers reageerde euforisch met een 22 procent stijging, ondanks dat er nog langdurige testen nodig zijn voordat het medicijn daadwerkelijk wordt toegelaten voor eventuele verkoop.

Topman Onno van der Stolpe meldde verheugd dat Galapagos dankzij dit goede nieuws de eerder gegeven prognose zou halen, onder voorwaarde dat voor eind 2011 een partner voor het kandidaat-medicijn is gevonden.

Opvallend is dat er plotseling een slag om de arm wordt gehouden om de lang volgehouden winst- en omzetprognose te halen. Minder dan drie weken voor de gemelde meevaller was dat voorbehoud er nog niet.

Het zou logischer zijn bij een dergelijke meevaller de verwachtingen fors op te krikken. Of op zijn minst met vertraging zou leiden tot hoge verwachtingen voor 2012 en verder.

De VEB heeft Galapagos namens beleggers om opheldering gevraagd over de dit jaar afgegeven prognoses. In zijn antwoord op die brief laat Galapagos weten dat er bij de aankondiging van de positieve resultaten in november ‘opnieuw een analyse is uitgevoerd door het bestuur.'

Antwoorden op de voorgelegde vragen geeft de onderneming niet.
Gerelateerde artikelen