VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Doek valt voor Victor Muller

Het is gedaan met Saab. Victor Muller heeft vanmorgen hoogstpersoonlijk het faillissement voor Saab aangevraagd, na een nieuwe afwijzing van General Motors voor zijn reorganisatieplan.

Naar verwachting wordt het bankroet zeer spoedig uitgesproken. Daarmee is ook voor moederbedrijf Swedish Automobile, het voormalige Spyker, het einde nabij.

Overnamepogingen en investeringsplannen waarbij de Chinese investeerders Youngman en Pang Da betrokken waren werden door General Motors stelselmatig afgewezen.

Het was al enige tijd duidelijk dat de automaker zelfstandig niet meer verder kon, nu de productie bij al sinds maart stil ligt en de ontwikkeling van nieuwe modellen fors is vertraagd. Het merk Saab is ernstig beschadigd.

Al op de aandeelhoudersvergadering van 11 november werd duidelijk dat zelfs bij een opbrengst van 100 miljoen euro voor Saab (waar toen nog op werd gehoopt) de schulden bij moederbedrijf Swedish Automobile groter zouden zijn dan de bezittingen. De sportwagentak, Spyker, zou kunnen worden verkocht aan het Amerikaanse North Street Capital voor 32 miljoen euro.

De inschatting van de belangrijkste schulden per eind 2011 voor Swedish Automobile waren op dat moment:

- Tenaci Capital B.V. € 72,5 miljoen (lening inclusief rente)
- Gemini Investment Fund € 30,5 miljoen (converteerbare lening incl rente)
- Epcote S.A. € 23 miljoen (converteerbare lening incl rente)
- Handelsschulden € 8 miljoen.

De totale schuld loopt dus op tot 134 miljoen euro. De handel in het aandeel Swedish Automobile lag al een week stil. Vanmorgen om 11 uur werd de handel hervat. Het aandeel begon op 10 cent, waarmee de beurswaarde nog slecht 3,5 miljoen euro bedraagt.

Victor Muller kocht met Spyker in 2010 tot ieders verrassing het noodlijdende Saab. In Zweden werd hij kortstondig op een voetstuk geplaatst als redder van duizenden banen. De financiering en de prognoses waren echter van meet af aan dubieus.

Achteraf kunnen we stellen dat de overname van Saab een vlucht vooruit was, waarmee de aandacht kon worden afgeleid van het eveneens wegkwijnende Spyker.

Er komt nu een einde aan een avontuur dat voor beleggers hoopvol begon in mei 2004, toen het aandeel Spyker voor 15,50 euro naar het Damrak kwam. De beurswaarde bedroeg toen een kleine 40 miljoen euro. Nu resteert een schuld van 134 miljoen euro, en een negatief eigen vermogen van tenminste 100 miljoen. Het doek is gevallen voor Victor Muller.
Gerelateerde artikelen