VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ook moederbedrijf Saab ten dode opgeschreven

Nu er faillisement is aangevraagd voor Saab is het de vraag wat er gaat gebeuren met de moedermaatschappij, Swedish Automobile. Perspectief is er eigenlijk niet meer.

Een faillissement afwikkelen kost tijd.

En dus zullen nieuwe ontwikkelingen in de lijdensweg van Saab nog wel enige tijd in het nieuws blijven. En misschien is het nog niet helemaal gedaan met Saab. Er zijn immers berichten over een doorstart.

Het lijkt echter wel gedaan met de moedermaatschappij van Saab, Swedish Automobile. De rekening die achterblijft is fors.

Afgehaakt
Al werd duidelijk dat de schulden bij Swedish Automobile groter zijn dan de bezittingen. De sportwagentak, Spyker, zou toen nog kunnen worden verkocht aan het Amerikaanse North Street Capital voor 32 miljoen euro.

Nu het belang in Saab op nul mag worden gezet blijkt ook nog dat North Street Capital is afgehaakt voor Spyker. Er wordt volgens Victor Muller gesproken met een aantal andere kandidaat-kopers, waaronder een ‘grote partij uit Californië', maar Muller maakte deze week duidelijk dat de deal er niet beter op was geworden.

Faillissement onvermijdelijk
Swedish Automobile heeft in totaal een schuld die oploopt tot minstens 134 miljoen euro. De waarde van het enige bezit dat daar tegenover staat (Spyker) zal niet hoger zijn dan 32 miljoen euro.

Het aandeel Swedish Automobile doet momenteel nog een paar cent, maar ook dat lijkt aan de hoge kant. Het failliet van Swedish Automobile lijkt onvermijdelijk.

Speculanten die nu kopen in de hoop dat dit aandeel na de verkoop van Spyker als leeg vehikel wel eens in aanmerking zou kunnen komen voor een reverse listing moeten zich realiseren dat dit alleen goed mogelijk is als de schulden definitief te saneren zijn. Dat is met een schuldenberg van deze omvang een onmogelijke opgave.

Barbertje
Intussen geeft Victor Muller in de media iedereen de schuld van het debacle, behalve zichzelf. Het avontuur met Saab was echter zijn eigen gok met (grotendeels) andermans geld, en heeft uiteindelijk niemand iets opgeleverd, behalve een aantal maandsalarissen voor het personeel, waaronder uiteraard Muller zelf.

De financiering en de prognoses waren van meet af aan dubieus. De overname van Saab was een vlucht vooruit, waarmee de aandacht kon worden afgeleid van het eveneens wegkwijnende Spyker.

Er komt nu een einde aan een avontuur dat voor beleggers hoopvol begon in mei 2004, toen het aandeel Spyker voor 15,50 euro naar het Damrak kwam. De beurswaarde bedroeg toen een kleine 40 miljoen euro.

Nu resteert een paar cent per aandeel. Door de schuld van 134 miljoen euro is het eigen vermogen tenminste 100 miljoen euro negatief. Het is de vraag wanneer ook over Swan het faillissement wordt uitgesproken.

Het doek is gevallen voor Victor Muller en hij heeft naar eigen zeggen een scheur in de broek van 13 miljoen euro. Maar we hoeven met Muller geen medelijden te hebben, zo zegt hij overigens ook zelf.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen