VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Markt reageert enthousiast op baggerdeal Bam

Lang geleurd, toch verkocht en tegen een naar omstandigheden redelijke prijs. In een notendop het slotstuk van de baggersoap van Bam. Beleggers en analisten reageren positief.

Eindelijk is Bam er in geslaagd het 21,5-procentsbelang in baggeraar Van Oord te verkopen.

Niet dat de bouwer er geen goede belegging aan had, maar de activiteit was branchevreemd en het opgesloten kapitaal komt goed van pas om de balans te versterken.

Sinds 1 januari 2008 is de bouwer gerechtigd tot verkoop over te gaan. Hierbij had het de plicht het belang eerst aan de beide grootaandeelhouders in Van Oord aan te bieden, te weten NPM Capital (27,5%) en MerweOord (51%), het investeringsvehikel van de familie Van Oord.

Vanwege de magere marktomstandigheden hapten de beide grootaandeelhouders niet toe. MerweOord toonde vorig jaar belangstelling maar dat bod vond Bam te mager. Analisten gaan er vanuit dat de prijs die MerweOord vorig jaar bood niet veel afwijkt van wat Bam er nu voor ontvangt.

NPM Capital was wel bereid tot verkoop aan MerweOord, waardoor het belang van die partij in Van Oord nu 78,5 procent is.

Voor beleggers is het bijzonder spijtig dat een eerdere verkoop van het belang niet is gelukt, want afgelopen jaar moest Bam via een claimemissie van 240 miljoen euro de balans versterken.

Deal
Bam heeft het belang in Van Oord weten te verkopen aan een consortium, bestaande uit de Belgische investeerder Cobepa en de Nederlandse investeerders Janivo, Breedinvest en Rinkelberg.

De verkoopprijs bedraagt 200 miljoen euro. Bam heeft al het reguliere dividend van 16 miljoen euro en een superdividend van 22 miljoen euro van Van Oord ontvangen, waarmee de totale opbrengst op het belang dit jaar uitkomt op 238 miljoen euro.

Bam dient wel een voorziening te treffen van 15 miljoen euro. De kopers kunnen daar aanspraak op maken indien het dividend dat Van Oord de komende vijf jaar uitkeert lager is dan normaal.

Door deze voorziening is er geen sprake van een boekwinst. Het belang stond voor 168 miljoen euro in de boeken en daar komt dan nog de verwachte winstbijdrage over het vierde kwartaal bij.

De winstprognose van Bam voor dit jaar van 120 miljoen euro blijft dan ook staan.

Verheugd
Bam zelf toont zich zeer verheugd met de transactie en datzelfde geldt voor de analisten en beleggers. De koers steeg na bekendmaking met circa 13 procent.

De koopsom van 200 miljoen euro ligt dan weliswaar aan de onderkant van de range van 200-350 miljoen euro waar de markt gemiddeld op had gerekend, gezien de onzekere economie is er toch applaus.

Het geeft de bouwer wat lucht. Zo kan het een groot deel van de opbrengst aanwenden voor verdere schuldreductie (senior lening van 360 miljoen euro) en kan het management meer aandacht geven aan de kernactiviteiten bouw en vastgoed.

Een sterke financiële positie is van grote waarde in de huidige zeer zwakke bouwmarkt. Partijen willen toch graag zekerheid over de soliditeit van de spelers waarmee in zee wordt gegaan.
Gerelateerde artikelen