VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe ceo gaat strategie SBM Offshore aanscherpen

SBM Offshore (SBM) krijgt met Bruno Chabas een nieuwe roerganger. Grote kans dat Chabas de strategie van de  Schiedamse bouwer van drijvende productie- en opslagplatforms gaat aanscherpen.

Zes maanden geleden wees niets nog op een machtswisseling.

De Britse bestuursvoorzitter Tony Mace leek bezig aan een glansrijk parcours. De orderpijplijn was met 16 miljard dollar voller dan ooit, de winst liep gestaag op en Mace schotelde beleggers een prettig dividend voor.

Zeperd
Maar één zeperd verpestte alles. . Twee boorplatformprojecten voor ondiep water in Canada en Noorwegen, mobile offshore production units (mopu), vielen samen 450 miljoen dollar duurder uit dan begroot.

Een mopu-project zorgt gemiddeld voor een omzet van 500 miljoen euro. De voorgespiegelde nettowinst voor 2011 was in één keer weggevaagd.

Meer dan een break-even resultaat zit er niet in en dat doet meteen het ergste vrezen voor een dividenduitkering. ´Ik kan niet anders dan opstappen´, zie Mace vorige week tegen beleggers in een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava).

Hij erkende ´veel zaken te hebben onderschat´ bij de bouw van de productieplatforms.

Strategie onder de loep
Vanaf 1 januari is het aan Bruno Chabas om SBM te behoeden voor nieuwe onheilstijdingen. En dat zou wel eens kunnen betekenen dat het bedrijf terug gaat naar de oude specialiteit: de bouw en verkoop of verhuur van drijvende installaties voor diepzeeboren naar olie en gas.

Voordeel van deze tak van sport is dat contracten voor het leasen en onderhouden van deze installaties voor langere tijd afgesloten worden. SBM is zo verzekerd van stabiele kasstromen.

Overnamespeculatie
De worsteling met de oplevering van mopu´s, een winstwaarschuwing en de entree van een buitenstaander. Als dan ook de beurskoers implodeert, kan SBM in het vizier komen van concurrenten.

Zo meldde sectortijdschrift Upstream recent dat SBM geheel of gedeeltelijk in de etalage zou staan met Subsea7, voormalig werkgever van Chabas, als mogelijke gegadigde.

Deze branchegenoot is op de beurs twee keer zo veel waard als SBM en heeft een sterke financiële positie. President-ccommissaris Rothermund van SBM deed dit af als ´journalistieke vrijheid´.

Waardering
Een hoge beurskoers is de beste bescherming en juist dat maakt SBM nu kwetsbaar. Zonder de bijzondere last van 450 miljoen dollar zou de nettowinst dit jaar op ongeveer 340 miljoen euro zijn uitgekomen, oftewel een winst per aandeel (wpa) van twee euro.

Door de cyclus heen is een gemiddelde koers-winstverhouding van 15 haalbaar voor SBM. Op basis hiervan en de waardering van sectorgenoten Subsea7 en het Italiaanse Saipem is een beurskoers van 30 euro een reëlere afspiegeling van de waarde van SBM.

En dan houden we nog geen rekening met een overnamepremie van 30 procent die minimaal nodig is om beleggers over te halen hun SBM-aandelen van de hand te doen. 




Gerelateerde artikelen