VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML laat dieptepunt chipmarkt achter zich

ASML heeft in het vierde kwartaal wat beter gepresteerd dan verwacht en ziet de opgaande lijn zich voortzetten. Dat klinkt bemoedigend.

Na de stevige terugval in de orderontvangst in het derde kwartaal van vorig jaar, blijkt deze dip vooralsnog van korte duur en durft ASML ineens zelfs een halfjaar vooruit te kijken.

om een nieuwe forse langdurige terugval in de chipmarkt te voorspellen.

Deze gedachten werden gevoed door ASML zelf. Na een orderontvangst van 840 miljoen euro in het tweede kwartaal voorzag ASML immers een forse terugval tot minder dan 500 miljoen het kwartaal erop.

Uiteindelijk werd er voor 514 miljoen euro aan bestellingen gedaan en dat zou het laatste kwartaal van 2011 weer meer worden.

En dat werd het. ASML ontving het afgelopen kwartaal voor 710 miljoen euro aan orders, wat de waarde vertegenwoordigt van 37 machines.

Voor het eerste kwartaal van 2012 wordt een orderontvangst voorzien die hoger ligt dan die 710 miljoen euro en voorspelt ASML een omzet over de eerste jaarhelft van 2012 van circa 2,4 miljard euro (H1 2010: 2,9 miljard euro).

De omzet zal ongeveer gelijk verdeeld zijn over de eerste twee kwartalen. Analisten rekenden gemiddeld over het eerste kwartaal op een omzet van 988 miljoen euro.

ASML verwacht in het eerste kwartaal een brutomarge van 43 procent, hoger dan de 41 procent van het afgelopen kwartaal, maar die werd wat gedrukt door mixeffecten.

Sterk
De prognose die door ASML is afgegeven wordt door sommige analisten als "sterk" omschreven. Geen wonder, het waren dezelfde analisten die ASML in een diep gat hadden zien verdwijnen.

Het jaar 2011 gaat in de boeken als een recordjaar met een omzet van dik 5,6 miljard euro en een nettowinst van bijna 1,5 miljard euro, gelijk aan 3,45 euro per aandeel.

ASML stelt voor een dividend van 46 cent uit te keren, tegen 4 dubbeltjes over 2010.

Daarbij wordt het eigen aandeleninkoopprogramma voor dit jaar uitgebreid van 1 miljard euro naar 1.130 miljard euro. Hiervan is al voor 700 miljoen euro ingekocht. In totaal zal het aantal uitstaande aandelen met circa 10 procent afnemen.

Robuust
Het concern ziet in de recordcijfers een bevestiging van de robuustheid van de lithografiemarkt en de waarde van de eigen machines.

Klanten blijven investeren in de productie van nieuwe hoogwaardige chips en hebben daarvoor de machines van ASML nodig.

Een en ander geeft aan dat de eindvraag bij de consument naar verwachting op een goed niveau blijft, al kan hier ook sprake zijn van een inhaalvraag omdat in de keten veel voorraden zijn afgebouwd.

De markt voor smartphones en tablets groeit nog altijd snel, met name ook in Azië, en daar blijken met name veel hoogwaardige chips in te zitten.

Grote spelers als Samsung en TSMC, beide tevens klant van ASML, kondigden recent aan flink te gaan investeren, noodzakelijk in deze sterk concurrerende markten.

2012 wordt wellicht geen nieuw recordjaar, maar wel een jaar waarin ASML kan laten zien dat zij de onbetwiste marktleider is en daardoor het beste bestand tegen tijdelijke dalingen in de marktvraag.
Gerelateerde artikelen