VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gasprijs drukt resultaten Shell in het vierde kwartaal

De lage gasprijs drukt de resultaten van Shell in het vierde kwartaal. Toch blijven de toekomstverwachtingen rooskleurig.

Eerst maar het bitter. De aangepaste winst in het vierde kwartaal bedroeg 4,8 miljard dollar. Meer dan 4,1 miljard dollar in laatste kwartaal van 2010.

Maar een aderlating ten opzichte van de winst van 7 miljard dollar die het concern in het derde kwartaal realiseerde.

Analisten rekenden tot voor een maand geleden op een zelfde winst van zeven miljard dollar, maar stelden deze in rap tempo bij tot 5,2 miljard dollar. Hoe kan het dat Shell minder winst boekte dan de al verlaagde verwachting?

Gasprijs omlaag
In de laatste drie maanden van vorig jaar kreeg de gasprijs een flinke pandoering. De future prijs van natural gas daalde in drie maanden met ongeveer 25 procent. De glijvlucht hangt samen met het extreem zachte weer in de laatste drie maanden van het jaar.

Een bittere pil voor topman Peter Voser die zijn omzet uit natural gas met 12 procent zag toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Voser liet bij een persbijeenkomst weten minder te investeren in schaliegas (onconventionele aardgas gewonnen uit kleisteen) in de Verenigde Staten vanwege de lage gasprijs. Het geld dat de topman overhoudt steekt hij in investeringen in de winning van Amerikaanse onconventionele olie.

Downstream downhill
De downstream activiteiten, raffinage en marketing, zijn verlieslatend in het vierde kwartaal. Shell boekte hier een verlies van 278 miljoen dollar. In het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg de winst nog 482 miljoen dollar.

Voser sneed in de kosten, zetten een keur aan onderdelen buiten de deur maar de vraaguitval kon niet voorkomen dat de marges onderuit gingen. De verkoopvolumes van olieproducten en chemische producten daalden respectievelijk 8 en 16 procent.

Bij de upstream activiteiten, het vinden en oppompen van gas en olie, zijn de omzetten kleiner maar veel winstgevender.

Meer investeringen en dividend
In de periode 2012 tot 2015 moet het gebeuren. Voser spiegelt voor dat de operationele winsten in deze periode dertig tot vijftig procent hoger zullen liggen dan in de periode 2008-2011.

De groei moet komen uit 60 nieuwe grote projecten, waarvan een groot deel onconventioneel is zoals LNG (vloeibaar gas), die bij elkaar mogelijk goed zijn voor 20 miljard vaten olie. En daar zijn de 14 projecten die in de periode 2009-2011 zijn opgestart, zoals het op stoom komende Pearl Project in Qatar, niet eens meegenomen.

"Onze verbeterde financiële positie geeft ons de mogelijkheid om zowel ons dividend als het investeringsniveau te verhogen", aldus de topman.

Het dividend wordt opgekrikt met twee procent tot 0,43 dollar per aandeel in het eerste kwartaal van dit jaar. Hoeveel het dividend over heel 2012 zal stijgen, in 2011 bedroeg dit 10,5 miljard euro, zegt het olieconcern niet.

Meer dividend voor de aandeelhouders. En meer investeringen in het eigen concern. Dit jaar wil Shell 30 miljard dollar investeren, bijna 4 miljard meer dan vorig jaar. De investeringen worden procentueel harder opgeschroefd.

Voser verwacht een investering kasstroom van 30 miljard dollar in 2012, ten opzichte van 26,3 miljard dollar vorig jaar. Alles om de winstbonanza komende jaren verder gestalte te laten krijgen.
Gerelateerde artikelen