VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Streep door benoeming Van Gaal gaat Ajax mogelijk geld kosten

Er gaat een streep door de voorgenomen benoeming van Ajax-directeuren Louis van Gaal en Martin Sturkenboom. Toch is deze soap nog niet helemaal ten einde.

Dat is de consequentie van de uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof.

‘Aannemelijkheid van vooropgezet plan om een van de commissarissen daadwerkelijke invloed op de besluitvorming te ontnemen.'

De rechter trekt in zijn vonnis fel van leer richting president-commissaris Steven ten Have en zijn drie medestanders in de raad van commissarissen (rvc): Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids. Het achter de rug van die andere commissaris, Johan Cruijff, om beslissingen doorduwen, is uit den boze.

Buitenspel
Die beslissing was in dit geval het willen benoemen van Cruijff's aartsvijand Louis van Gaal tot algemeen directeur van de club. Volgens de rechter wilden zijn collega-commissarissen voorkomen dat Cruijff op de besluitvorming wezenlijke invloed zou uitoefenen. Moedwillig buitenspel zetten dus.

Het oordeel van de rechter is niet alleen een persoonlijke nederlaag voor Ten Have, maar vooral voor voetbalclub Ajax. De landskampioen heeft een bekvechtende raad van commissarissen (rvc) en een onthoofde directie.

Ondertussen straalt de onrust in de bestuurskamers af op de grasmat waar trainer Frank de Boer zijn elftal vooral na de winterstop maar niet aan de praat krijgt.

Venijn
Maar misschien zit het venijn ook hier wel in de staart. Want de eindstreep in de juridisch strijd tussen Cruijff en Ten Have mag dan misschien zijn gehaald, in de praktijk kan de uitspraak nog tot vervelende complicaties leiden.

Om te beginnen met de mogelijke schadeloosstelling van Louis van Gaal die de ArenA nu niet in mag. Dat kan een kleine financiële strop opleveren van zo'n drie euroton, gelijk aan het bruto jaarsalaris dat Van Gaal zou gaan verdienen.

President-commissaris Steven ten Have en zijn drie medecommissarissen hebben namelijk al in november vorig jaar een mondeling akkoord gesloten met Van Gaal over een dienstverband vanaf juli 2012.

Alhoewel Van Gaal toen al moet hebben geweten zonder medeweten van Cruijff te zijn benaderd, kan de voormalig Ajax-trainer op zijn strepen gaan staan en een afkoopsom eisen.

Onderdeel van zijn arbeidsvoorwaarden, zoals op de website van Ajax is gepubliceerd, is ook een afvloeiingsregeling bij onvrijwillig ontslag. Als Ten Have hier de boel niet goed heeft dichtgetikt, zou Van Gaal die ruimte wel eens maximaal kunnen gaan benutten.

Ook interim directeur en beoogd operationeel directeur Martin Sturkenboom, die in november al direct zijn directiekamer in de Amsterdam ArenA kon betrekken, heeft zo'n clausule in zijn contract.

Zijn vergoeding bij onvrijwillig ontslag kan ‘afhankelijk van de omstandigheden' variëren van drie bruto maandsalarissen tot maximaal 12 bruto maandsalarissen. Net als Van Gaal toucheert Sturkenboom drie euroton per jaar.

En dan blijft een eventueel afhakende hoofdsponsor nog maar even buiten beschouwing. Verzekeraar Aegon betaalt Ajax jaarlijks 12 miljoen euro. In het contract tussen beide partijen, looptijd tot medio 2015, zijn ontbindende voorwaarden opgenomen. Aegon kan dus onder bepaalde omstandigheden onder verdere betaling uit.

Einde in zicht
De rechter heeft gesproken vlak voor een nieuwe buitengewone aandeelhoudersvergadering op 10 februari. Daarin zal over het vertrouwen in de rvc gestemd worden.

Grootaandeelhouder Vereniging Ajax (73 procent) heeft al aangegeven daar voor het Waterloo van de rvc te zullen stemmen.

Als deze bestuursraad woord houdt, meldt Ajax zich weer bij het Amsterdamse Gerechtshof, maar nu bij de gespecialiseerde Ondernemingskamer.

Die zal dan voor een bepaalde periode tijdelijke commissarissen moeten aanstellen, totdat de grootaandeelhouder Ajax nieuwe toezichthouders heeft weten te strikken.




Gerelateerde artikelen