VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 januari 2012

Kempen Deep Barrier Note II

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: Kempen Deep Barrier Note II

Wat is het en voor wie is het bedoeld?
‘Meeprofiteren van een mogelijk stijgende kapitaalmarktrente met voorwaardelijke kapitaalbescherming,’ kopt de brochure van de tweede Deep Barrier Note van Kempen, dochter van Van Lanschot Bankiers.

Deze Note loopt vijf jaar en geeft ieder jaar een coupon die is gekoppeld aan de 10-jaarsrente met een opslag van 2,45 procent.

Er geldt een voorwaardelijke kapitaalbescherming: als de Euro Stoxx 50 op enig moment tijdens de looptijd lager sluit dan op 40 procent van de startwaarde, vervalt de bescherming en wordt afgelost tegen de eindwaarde van de index, maar dan met een maximum van 100 procent.

Het product werd in juni naar de markt gebracht en was bedoeld voor beleggers die geloven dat de lange rente zou gaan stijgen en dat de aandelenbeurzen geen extreme daling meer zouden meemaken.  

Wat zijn de kansen, kosten en risico’s?
Koerswinst aan het eind van de rit is niet mogelijk bij dit product, wel tussentijds als de rente stijgt. Het neerwaarts risico is er wel, indien de Euro Stoxx 50 een flinke smakker maakt.

Nu is deze index sinds juni al met 20 (updaten)procent gezakt, dus dat risico is een stuk dichterbij gekomen.

Kosten zijn volgens de folder 2,5 procent, dus een half procent per jaar.

Wat moeten we hiervan denken?
Bij dit product is de mogelijke koersdaling groter dan de mogelijke koersstijging, en dat is een belangrijk nadeel.
Verder is het door de combinatie van blootstelling aan ontwikkelingen in de  aandelen- en rentemarkten  ook een tamelijk ingewikkeld product.

Er zijn in 2007 ‘best practices’ opgesteld voor gestructureerde producten door de Nederlandse Vereniging van Banken, maar daarnaar is duidelijk niet gekeken.

In België heeft de toezichthouder inmiddels hardere maatregelen genomen. Hier zijn producten met meer neerwaarts risico dan opwaarts potentieel nu gewoon verboden.

Het is de vraag of deze note door de Belgische beugel zou kunnen. De Deep Barrier Note is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0009805993) en koerst op dit moment ruim onder de nominale waarde van duizend euro.

Profiteren van een stijgende kapitaalmarktrente is er niet bij geweest, want deze is gedaald van 3,5 procent naar 2,5 procent. Daardoor is Deep Barrier Note nu met een stevige korting te koop, dat wel. 
 
 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}