VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB start zaak tegen bestuur, commissarissen en accountant Landis

De VEB en de Stichting VEB Actie Landis zullen op korte termijn een aansprakelijkheidsprocedure jegens bestuurders, commissarissen en accountant van het in 2002 gefailleerde ict-bedrijf Landis starten.

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam (OK) heeft op 15 december 2011 dat er sprake was van wanbeleid bij Landis.

Dit wanbeleid betreft de periode van 11 maart 1998 tot en met 10 april 2002 en geldt voor het financieringsbeleid, het acquisitiebeleid, de externe verslaggeving en de administratie.

Ook oordeelt de OK in ongebruikelijk harde bewoordingen over het functioneren van de raad van commissarissen. De commissarissen waren onvoldoende deskundig en onvoldoende kritisch. Ook hier het eindoordeel: wanbeleid. De VEB had zich geen beter oordeel kunnen wensen als opmaat naar een aansprakelijkheidsprocedure.

Ook accountant Ernst & Young uit de bocht
Het handelen van de verantwoordelijk accountant van E&Y, drs. H. Smits RA was al aan de orde geweest in een tuchtrechtelijke procedure.

De raad van tucht oordeelde op 15 maart 2010 vernietigend over zijn functioneren. Accountant Smits heeft ten onrechte een goedkeurende verklaring afgegeven over de jaarrekeningen van 1999 en 2000 van Landis.

Zowel winst als eigen vermogen waren daarin te ,,rooskleurig" voorgesteld.

De Raad oordeelt in de uitspraak:

"Aannemelijk is geworden dat de door de directie van Landis in de jaarrekeningen verwerkte afwijkingen hebben bijgedragen aan een rooskleurig beeld van de financiële positie van de groep. Door de afwijkingen te accepteren heeft verweerder [lees: accountant Smits van E&Y] eraan bijgedragen dat dit kon gebeuren."

Geen schikking
De VEB heeft bestuurders Kuiken, Bus, Clemens, Ofman en Verhoeven, de commissarissen De la Haye en Vrisekoop uitgenodigd om naar aanleiding van de beschikking van de OK een schikking te bespreken.

Zij waren niet tot een schikking bereid. Ook accountant Ernst & Young was hier niet toe bereid.

De VEB en de Stichting VEB Actie Landis zullen daarom op korte termijn een aansprakelijkheidsprocedure jegens bestuurders, commissarissen en accountant van Landis starten.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen