VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terughoudende consument zorgt voor stevige margedruk bij Accell

Gecorrigeerd voor eenmalige posten blijft er van de getoonde winstgroei van Accell niet veel over. Het Friese bedrijf heeft het dan ook moeilijk.

Het zijn lastige tijden voor Accell. Het track record van al ruim een decennium lang winstgroei is nog altijd intact, maar de winstmarges staan onder grote druk.

Met name de tweede helft van vorig jaar is bijzonder matig geweest voor het Friese bedrijf.

Onder invloed van een terughoudende consument krijgt Accell de fietsen steeds lastiger aan de man.

De dealer weet dat en is steeds minder bereid groot in te slaan. Daarbij wordt de dealer ook nog eens beperkt door krappe kredietvoorwaarden van banken.

Gevolg is dat Accell steeds vaker grote hoeveelheden fietsen in het naseizoen tegen veel hoger dan gebruikelijke korting op de markt moet gooien.

Het afgelopen jaar heeft deze dump ook voor vertraging gezorgd bij de levering van producten voor het nieuwe seizoen 2011/2012. Het matige zomerweer zat het afgelopen jaar ook niet mee.

E-bike
Gelukkig is er nog wel altijd veel vraag naar de elektrische fiets en dan vooral in Duitsland (28 procent van de omzet). De verkopen van de ‘e-bike' stegen het afgelopen jaar met 21 procent.

De e-bike is inmiddels goed voor 31 procent van de totale fietsomzet van Accell. Ook was er weer veel vraag naar sportieve fietsen (omzet +23 procent) en werden er meer onderdelen en accessoires verkocht

Opvallend dat Accell aparte cijfers over de e-bike geeft, want daarvoor werd dat altijd als concurrentiegevoelige informatie afgedaan.

En die concurrentie zal er de komende tijd niet minder op worden met de samenklontering van Gazelle en het Duitse Derby onder de vleugels van Pon.

Resultaten onder druk
In totaal steeg de omzet van Accell over 2011 met 9 procent tot 628,5 miljoen euro. De autonome groei beliep 4 procent.

De winstgevendheid van Accell is vooral in de tweede helft van vorig jaar door genoemde factoren onder grote druk komen te staan.

Bedroeg de operationele marge (ebit) over de eerste jaarhelft nog 9,8 procent (H1 2010: 10,3 procent), over geheel 2011 komt dit cijfer niet verder dan 6,5 procent (2010: 7,8 procent). Dat betekent een ebit-marge van slechts 1,6 procent in de tweede jaarhelft.

Feitelijk is er zelfs een operationeel verlies geleden van 1,7 miljoen euro in de laatste zes maanden, omdat Accell een voorziening heeft getroffen van 4 miljoen euro voor de noodlijdende fitness-tak en het nog ruim 2 miljoen euro opzij moest zetten voor de definitief vastgestelde NMa-boete.

Toch winst
Dat Accell onderaan de streep toch een winstgroei van 11 procent tot 40,3 miljoen euro (1,93 euro per aandeel) kan laten zien komt door een flink lagere belastingdruk en de boekwinst van 16, 1 miljoen euro op het belang dat Accell in Derby had opgebouwd.

Gecorrigeerd voor alle incidentele posten resteert een magere 4 procent groei van de netto operationele winst tot 31,7 miljoen euro.

Positief is wel dat Accell ondanks de economische tegenwind het dividend verder optrekt van 0,84 naar 0,92 euro per aandeel. Dat impliceert een pay-out van 48 procent.

Vooruitzichten matig
De duurzame onderliggende langetermijntrends voor meer gebruik van de fiets blijven van kracht, maar de economische situatie in Europa is volgens Accell momenteel erg onzeker.

De onderneming zal onverminderd inzetten op verdere internationale schaalvergroting om voordelen te behalen bij inkoop, productie, ontwikkeling en marketing.

Toch durft Accell het aan een hogere omzet en operationele nettowinst te voorspellen. Veel slechter dan het afgelopen halfjaar kan het niet gaan zullen ze in Friesland denken. Na dit jaar al ruim 25 procent in koers te zijn opgelopen, gaan er nu enkele procenten vanaf.




Gerelateerde artikelen