VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 februari 2012

DSM presteert opnieuw sterk

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

DSM is al lang niet meer de conjunctuurgevoelige chemieproducent van weleer. Zelfs in economisch moeilijke tijden presteert de onderneming naar behoren zo bewijzen de cijfers over 2011.

Sterke marktposities aangevuld met groei uit opkomende landen en innovatie is het recept.

Aan het einde van het derde kwartaal stelde topman Feike Sijbesma dat 2011 een sterk jaar zou worden.

Een concrete winstprognose gaf hij niet, maar de cijfers over het inmiddels afgesloten boekjaar bewijzen dat hij gelijk had.

De omzet uit voortgezette activiteiten groeide met 11 procent tot 9 miljard euro. De omzet groeide vrijwel volledig autonoom en in alle onderdelen, waarbij vooral de divisie Polymer Intermediates met een 32 procent hogere omzet indruk maakte.

De operationele winst groeide net iets harder, een plus van 15 procent naar 866 miljoen euro.

Doelen voor 2013 haalbaar
Met dergelijke sterke jaarcijfers bewijst DSM dat het goed op weg is om de doelen voor 2013 te behalen. Dan moet de ebitda 1,4 tot 1,6 miljard euro bedragen (2011:1,296 miljard euro) en het rendement op werkzaam vermogen (ROCE) minimaal op 15 procent liggen (2011: 14 procent).

Transformatie succesvol
De goede cijfers mogen een hele prestatie worden genoemd, want er was het afgelopen sprake van een straffe tegenwind uit verschillende hoeken. De economische situatie zat tegen, valutakoersontwikkelingen waren negatief en grondstofprijzen gingen flink omhoog.

Enkele jaren geleden was de onderneming nog voornamelijk actief in zeer conjunctuurgevoelige bulkchemie en zouden wellicht dieprode cijfers zijn geschreven.

Na de transformatie naar een veel meer gebalanceerde en sterke speler in defensieve sectoren als voeding en gezondheid is DSM in staat om ook in moeilijke omstandigheden de groei er in te houden.

Opkomende landen en innovatie
Het geheime recept bestaat onder andere uit sterke posities in opkomende landen die zorgen voor een flinke omzetgroei. Zo komt inmiddels 39 procent uit gebieden als Azië en Latijns Amerika.

De sterke balans biedt de mogelijkheden om de nodige investeringen, waarvan een belangrijk deel in innovatie, te doen. Daardoor weet DSM succesvol nieuwe producten te introduceren. In het verleden is de sterke kunststofvezel Dyneema daar een goed voorbeeld van.

Dividend voorzichtig omhoog
De winst per aandeel ging omhoog van 2,89 euro naar 3,53 euro, maar de voorzichtige houding van het DSM bestuur laat die formidabele niet terug komen in de verhoging van het dividend.

De uitkering aan de aandeelhouders gaat met 10 cent omhoog naar 1,45 euro. Daarvan is 45 eurocent reeds uitgekeerd als interim-dividend waardoor beleggers nog 1 euro tegemoet mogen zien.

Op koers
Voor het komende jaar voorziet DSM aanhoudende onzekerheid en volatiliteit in de economische gang van zaken. Vooral in Europa is de situatie zwak, terwijl de opkomende landen wel de vaart er in houden.

Ondanks alle onzekerheden zegt de onderneming voorzichtig optimistische te zijn voor 2012 en herhaalde het nog maar eens goed op weg te zijn om de doelstellingen voor 2013 te halen.


Gerelateerde artikelen

DSM, Solvay en BASF: focus of spreiding, het maakt vooralsnog weinig uit
DSM, Solvay en BASF: focus of spreiding, het maakt vooralsnog weinig uit
22-09-2017

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM en zijn Belgische sectorgenoot Solvay vol…

Lees verder

dsm verkoop groeikansen
DSM gaat reorganiseren
DSM ontsluit weinig waarde met verkoop caprolactam-productie
16-03-2015

Activist Third Point sprak vorig jaar de verwachting uit dat DSM in staat z…

Lees verder

dsm chemie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}