VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASMI presteert over volle breedte zwakker dan verwacht

De jaarcijfers van chipmachinefabrikant ASMI vallen tegen. Op beide bedrijfsonderdelen, de zogeheten front-end en back-end segment valt het nodige af te dingen.

Met de sterke prestaties van grote broer ASML in het achterhoofd waren de verwachtingen rondom ASMI weer eens hoog gespannen. En meestal valt het dan tegen, zo ook nu weer.

Hoewel geheel 2011 een fors hoger nettoresultaat heeft opgeleverd,186,8 miljoen tegen 110,6 miljoen euro in 2010, is er in het vierde kwartaal sprake van een winstdaling van 40 procent tot 15 miljoen euro.

Analisten hadden zelfs op een kleine winststijging gerekend. Vergeleken met het derde kwartaal 2011 is de nettowinst in het vierde kwartaal gehalveerd.

Front-end
De divisie Front-end (machines voor de eerste bewerkingsfase in het productieproces van chips) boekte in het vierde kwartaal vergeleken met het kwartaal ervoor nog wel een 10 procent hogere omzet tot 114,2 miljoen euro.

Door meer producten te verkopen met een lagere marge en meer investeringen in r&d zakt het bedrijfsresultaat met liefst 30 procent tot 9,5 miljoen euro en viel de nettowinst met 36 procent terug tot 8,6 miljoen euro. Er was op een min of meer vlak bedrijfsresultaat gerekend.

Na alle kritiek van aandeelhouders leek ASMI de Front-end divisie weer op marktniveau te hebben. Er is vooruitgang, maar of Front-end volledig meedoet valt toch te betwijfelen.

Front-end ontving in het vierde kwartaal voor 100 miljoen euro aan nieuwe orders. Dat is 7 miljoen euro meer dan in het derde kwartaal, maar voor het lopende kwartaal worden minder orders verwacht.

Back-end
Bij Back-end zit eigenlijk nog de grootste tegenvaller. Het gaat hier om machines die de chips afwerken en van een behuizing voorzien, het meest cyclische onderdeel.

Deze activiteiten vallen onder ASM Pacific Technology (ASMPT), het in Hong Kong genoteerde bedrijf waarin ASMI een belang heeft van 52,17 procent.

Back-end zag in het laatste kwartaal de omzet met 11 procent dalen tot 237,8 miljoen euro en boekte een bedrijfsresultaat van 17,7 miljoen, een ruime halvering.

Analisten hadden op een daling van circa 10 procent gerekend. Het resultaat is ook nog eens geschoond voor een niet gespecificeerde afboeking van 8 miljoen euro.

Back-end stelt al langer teleur en dat zal zich mogelijk doorzetten. Het afgelopen kwartaal ontving Back-end voor 173 miljoen euro aan nieuwe orders, 21 procent minder dan het kwartaal ervoor.

Vooruitzichten
De vooruitzichten voor het lopende eerste kwartaal 2012 zijn niet denderend. ASMI voorspelt voor beide divisies een lagere omzet vergeleken met de laatste drie maanden van vorig jaar.

Daarna zou het weer beter moeten gaan, maar ver vooruitkijken is lastig in deze markt. Het feit dat ASMPT een veel lager dan door analisten verwacht slotdividend heeft voorgesteld is geen goed signaal.

ASMI verhoogt weliswaar het dividend met een dubbeltje naar 50 cent, maar ook dat valt de markt wat tegen.

Onderwaardering?
De koers van ASMPT daalde in Hong Kong met 5 procent. Bij ASMI gaat er in een eerste reactie bijna 2 procent vanaf. De beurswaarde van het belang van ASMI in ASMPT is nog altijd veel hoger dan van ASMI als geheel.

Daardoor bedraagt de negatieve waarde voor de Front-end tak circa 600 miljoen euro, 11 euro per aandeel ASMI.

Dat blijft apart, maar analisten wijzen er op dat ASMPT momenteel wel erg duur is, gezien de magere prestaties.

Daarbij zullen beleggers mogelijk een korting toepassen op het belang in ASMPT vanwege mogelijke informatieachterstand.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen