VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van Lanschot ziet winst met ruim een derde afnemen

De jaarwinst 2011 van Van Lanschot ligt 36 procent onder het niveau van het jaar ervoor. De tweede jaarhelft is zelfs nauwelijks winstgevend geweest.

Afgelopen jaar werd duidelijk dat Van Lanschot het bijzonder zware tijd doormaakt.

De verscherpte vermogenseisen aan banken en het gegeven dat beleggers minder actief zijn op de beurs zet de winstgevendheid sterk onder druk.

Soliditeit boven alles
Bij de halfjaarcijfers kon de Brabantse bank voor welgestelden nog een fraaie winstgroei van 111% laten zien tot 42,8 miljoen euro.

Dat was vooral te danken aan een lagere instroom van slechte kredieten in de stroppenpot. Want operationeel ging het ook toen al niet geweldig. De rentemarge stond stevig onder druk.

Van Lanschot voelde toen al de noodzaak de balans verder te versterken. "Solvabiliteit en liquiditeit gaan boven rendement", zo verwoorde scheidend topman Floris Deckers de situatie.

Dit resulteerde in het aantrekken van extra kapitaal met langere looptijd en hogere rente.

Wel stroomde er meer geld binnen om te beheren. Dat levert extra beheerprovisies op, maar meer financiële transacties zouden welkom zijn om de druk op de rentemarge te compenseren.

Stallen bij de ECB
Begin november bij de trading update over het derde kwartaal moest Van Lanschot melden dat de nettowinst fors onder druk stond.

Provisies daalden en de bank voelde zich door de financiële onrust genoodzaakt forse bedragen bij de ECB te stallen, tegen een zeer lage rentevergoeding. Dat zette de rentemarge nog verder onder druk.

Topman Deckers voelde zich genoodzaakt een grote reorganisatie aan te kondigen, waarbij de komende drie jaar 10-15 procent van het personeel moet afvloeien. Deckers laat dat liever aan een ander over en kondigde zijn vertrek aan.

Slechte tweede helft
De laatste maanden van het afgelopen jaar zijn er niet beter op geworden, zo blijkt. De instroom van nieuw vermogen is het afgelopen jaar weliswaar 10 procent hoger uitgekomen op 36,7 miljard euro en de balans is behoorlijk verstevigd.

Maar in de tweede jaarhelft is slechts een winstje gemaakt van 3 ton, waarmee de jaarwinst is uitgekomen op 43,1 miljoen euro, gelijk aan 81 cent per aandeel (2010: 1,45 euro).

Met name door een aanhoudende druk op de rentemarge zakte de jaarinkomsten met 12 procent, waar slechts een kostenreductie van 2 procent tegenover stond. Hierdoor daalde het bedrijfsresultaat met 34 procent tot 125,9 miljoen euro.

Zorgelijk is dat de efficiencyratio (verhouding van kosten en winst, een belangrijke graadmeter in de bancaire wereld) flink opliep van 68,9 procent in 2010 tot 77,2 procent.

De voorgenomen reorganisatie, die vanaf 2015 een besparing van 60 miljoen euro moet opleveren, is duidelijk hard nodig bij Van Lanschot.

ECB krediet
Opvallend is dat Van Lanschot onlangs voor 750 miljoen euro gebruik heeft gemaakt van het driejarige krediet van de ECB. Hierover hoeft slechts 1 procent rente vergoed te worden.

De bank zal dit ongetwijfeld aanwenden voor veilige beleggingen. Perifeer Europees staatspapier had de bank al niet.

Goede kans dat dit wat extra's in het laatje brengt. Analisten van ING schatten dat hierop een jaarlijkse winstbijdrage van 5-10 miljoen euro op gemaakt kan worden.

Het zegt waarschijnlijk wel wat over hoe Van Lanschot tegen 2012 aankijkt. Een winstprognose geeft de bank niet, maar aanhoudende druk op de resultaten lijkt aannemelijk.

Van Lanschot stelt een dividend voor van 40 cent. Over 2010 was dat nog 70 cent. Beleggers zijn daarin teleurgesteld.




Gerelateerde artikelen