VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij zet dikke en dure streep onder gitzwarte periode

Het beursgenoteerde ingenieursbureau Grontmij heeft een dikke streep onder een dramatische tijd gezet. Beleggers moeten nog wel een paar bittere pillen slikken om die zwarte periode af te sluiten.

Weggezonden bestuurders en commissarissen, winstwaarschuwingen en een dramatisch inzakkende beurskoers. Bij Grontmij is het de laatste maanden kommer en kwel geweest.

De kersverse topman Michiel Jaski komt nu met definitieve maatregelen om de Augias-stal uit te mesten. Dat betekent een nieuwe financiële strategie, een forse claimemissie en een peperduur afscheid van een oude bekende.

De onderneming uit de Bilt gaat voor 80 miljoen euro nieuwe stukken uitgeven om de balans op orde te krijgen. Bestaande aandeelhouders kunnen op de stukken inschrijven (claim emissie).

De omvang van de emissie is fors. De beurswaarde van Grontmij bedraagt tegen de huidige beurskoers ongeveer 4,75 euro een schamele 102 miljoen euro. De emissie betekent een winstverwatering van bijna 100 procent.

Grote aandeelhouders, waaronder het Delta Deelnemingen fonds en de verzekeringstak van ING staan garant voor ongeveer de helft van de uit te geven aandelen. De andere helft wordt gegarandeerd door de banken ING en Nordea. De emissie zal in het midden van dit jaar plaatsvinden.

Nieuwe regels over schuld
Bovenop kapitaal in de vorm van eigen vermogen, verschaffen banken Grontmij ook een nieuwe kredietfaciliteit. Het gaat om krediet van maximaal 180 miljoen euro met een looptijd van vier jaar. De banken ING, Nordea en Royal Bank of Scotland opereren als coördinerende banken.
Eindelijk aandelen
-Het nieuwe Grontmij wil ook een normale relatie met aandeelhouders, zo blijkt.

-Het bedrijf wil de zogenoemde certificering van aandelen afschaffen.  

-Bij certificering hebben aandeelhouders alleen indirect stemrecht op hun stukken, certificaten.

Het bankentrio stelt wel als voorwaarde dat de claim emissie slaagt. Als dit het geval is zal de nieuwe schuldfaciliteit gepaard gaan met nieuwe soepelere bankafspraken.

De bank stelt een maximum aan de verhouding tussen de netto schuld en het bedrijfsresultaat.

En dit is hard nodig want eind 2011 voldeed Grontmij niet aan bankafspraken en moest het gebruik maken van een uitzonderingsclausule om niet in overtreding te zijn ("waiver").

De nettoschuld van 178 miljoen euro eind 2011 was ruim zeven keer groter dan het bedrijfsresultaat van 25 miljoen euro.

Bij de nieuwe bankafspraak mag de netto schuld niet groter zijn dan 4 keer het bedrijfsresultaat eind 2012. En deze ratio neemt geleidelijk af naar 2,5 in december 2014.

Doordat de opbrengsten van de claim emissie gebruikt zullen worden om leningen af te lossen, zakt de netto schuld dit jaar tot onder 100 miljoen. Door opbrengsten uit de verdere afbouw van activiteiten van naar schatting 10 miljoen euro, zal de grens van vier eind 2012 waarschijnlijk niet in gevaar komen.

Wel dienen dividendbeleggers even op te letten. De banken stellen restricties aan het uitkeren van cashdividend. Dit mag pas weer als de ratio twee kwartalen achter elkaar onder de 2 staat. Op dividend moeten beleggers dus een tijdje wachten.

Uniek afscheid
En dan is er nog de afrekening met bestuurder Jean Luc Schnoebelen. De Fransman werd in 2010 met toeters en bellen binnen gehaald bij de overname van de Franse branchegenoot Ginger, waar hij topman was.

Uit alles blijkt dat Grontmij zich heeft verslikt in die overname. Zeker is in ieder geval dat Schnoebelen het veld moet ruimen, vanwege een onherstelbare vertrouwensbreuk, meldt Grontmij. De voormalig topman van het Ginger krijgt 2,7 miljoen euro mee, ongeveer vier basissalarissen.

Grontmij zegt hiermee ‘dure juridische acties' te willen voorkomen. Een vreemd argument. Gezien de hoogte van het bedrag zou procederen logisch zijn voor een partij die denkt volledig in zijn recht te staan. Bovendien neemt Schnoebelen een deel van Ginger weer mee voor een bedrag van 400.000 euro.

Of dat een koopje is valt van buitenaf moeilijk na te gaan. Het is in ieder geval uniek dat een bestuurder bij ontslag een deel van het bedrijf in de rugzak meeneemt.

Toekomst
De toekomstplannen van Grontmij zijn stevig. Het concern heeft als doelstelling om de omzet met 3 tot 5 procent te laten stijgen in de jaren na 2012. De ebita marge moet in 2015 6 tot 8 procent van de omzet bedragen. Dat is uitdagend gezien de moeilijke marktomstandigheden, maar niet onmogelijk.

Grontmij haalde deze doelstelling in 2008 zonder al teveel moeite. De doelstellingen van concurrent Arcadis zijn bovendien een stuk uitdagender.

MEER GRONTMIJ:

20 februari 2012

  20 januari 2012

9 januari 2012

19 december 2011

9 november 2011

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011




Gerelateerde artikelen