VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 maart 2012

VEB zet Landis-zaak voort

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De VEB en de Stichting VEB Actie Landis zullen op korte termijn een aansprakelijkheidsprocedure starten jegens bestuurders, commissarissen en accountant van het in 2002 gefailleerde ict-bedrijf Landis .

De vernietigende uitspraak van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam (OK) en het onderzoeksrapport bieden hiervoor talrijke aanleidingen. Bestuurders, commissarissen en de accountant   Ernst&Young hebben beleggers misleid.

Uitspraak
De Ondernemingskamer heeft op 15 december 2011 vastgesteld dat er sprake was van wanbeleid bij Landis. Dit wanbeleid betreft de periode van 11 maart 1998 tot en met 10 april 2002 en geldt voor de volgende onderdelen van het beleid: het financieringsbeleid, het acquisitiebeleid, de externe verslaggeving en de administratie.

Ook oordeelt de Ondernemingskamer in ongebruikelijk harde bewoordingen over het functioneren van de raad van commissarissen. De commissarissen waren onvoldoende deskundig en onvoldoende kritisch. Ook hier het eindoordeel: wanbeleid. Gedupeerde beleggers hadden zich geen beter oordeel kunnen wensen als opmaat naar een aansprakelijkheidsprocedure. Het staat vast dat het bestuur en de commissarissen verwijtbaar hebben geacteerd.

Accountant Ernst & Young mede verantwoordelijk
Het handelen van de verantwoordelijk accountant van E&Y, drs. H. Smits RA was al aan de orde geweest in een tuchtrechtelijke procedure. De raad van tucht oordeelde op 15 maart 2010 vernietigend over zijn functioneren. Accountant Smits heeft ten onrechte een goedkeurende verklaring afgegeven over de jaarrekeningen van 1999 en 2000 van Landis. Zowel winst als eigen vermogen waren daarin te "rooskleurig" voorgesteld.

De Raad oordeelt in de uitspraak: "Aannemelijk is geworden dat de door de directie van Landis in de jaarrekeningen verwerkte afwijkingen hebben bijgedragen aan een rooskleurig beeld van de financiële positie van de groep. Door de afwijkingen te accepteren heeft verweerder [lees de accountant] eraan bijgedragen dat dit kon gebeuren." Daarmee staat de (mede) aansprakelijkheid van de accountant voor het misleiden van beleggers vast.

Voorlopig geen schikking
De VEB heeft in aanloop naar het daadwerkelijk dagvaarden de bestuurders Kuiken, Bus, Clemens, Ofman en Verhoeven als ook de commissarissen De la Haye en Vrisekoop uitgenodigd om naar aanleiding van de beschikking van de Ondernemingskamer een schikking te bespreken. Zij waren niet tot een schikking bereid. Ook accountant Ernst & Young was hier niet toe bereid.

De VEB en de Stichting VEB Actie Landis zullen daarom op korte termijn een aansprakelijkheidsprocedure jegens bestuurders, commissarissen en accountant van Landis starten. Op dit moment worden alle juridische formaliteiten afgerond.


Gerelateerde artikelen

Landis schikking goedgekeurd
Landis schikking goedgekeurd
22-12-2016

Afgelopen donderdag heeft de deelnemersvergadering van de Stichting VEB-Act…

Lees verder

VEB bereikt schikking inzake Landis
VEB bereikt schikking inzake Landis
02-12-2016

De VEB en de Stichting VEB-Actie Landis hebben schikkingen getroffen met de…

Lees verder

Landis
VEB wint zaak van Landis bestuurders Kuiken en Bus
Gesprekken over schikking en rechtszaken in actie Landis
Gesprekken over schikking en rechtszaken in actie Landis
01-07-2014

Het geduld van gedupeerden van het in 2002 gefailleerde ict-bedrijf Landis…

Lees verder

Landis actie accountant

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}