VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis haalt winstverwachting, maar de marges knellen

Beleggers waren er al bang voor en terecht blijkt nu: de marges bij baggeraar Boskalis zijn verslechterd. Het concern voldeed wel ruimschoots aan de winstdoelstellingen.

De dagen voorafgaand aan de jaarcijfers waren nerveuze tijden voor Boskalis-beleggers. Terwijl de AEX index met twee procent steeg, ging het aandeel Boskalis precies de tegenovergestelde weg.

Zou Boskalis zijn winstdoelstelling wel gaan halen, vroeg iedereen zich af. Het antwoord nu is ja.

De nettowinst kwam in 2011 uit op 254 miljoen euro, 18 procent minder dan in 2010. Het bedrijf dat de winst zou uitkomen in de bandbreedte 230-250 miljoen euro.

Het overgangsjaar - zoals topman Peter Berdowski 2011 eerder noemde - is in die zin goed afgesloten.

Achteraf noemt Berdowski 2011 bij de jaarcijferpublicatie zelfs een turbulent jaar, met aanhoudende druk op marges en volumes.

Het marktbeeld zal volgens Boskalis in 2012 niet ingrijpend wijzigen ten opzichte van 2011. Het concern gaat er zelfs van uit dat het resultaat van vorig jaar niet wordt geëvenaard.

Baggeren onder druk
Het bedrijfsresultaat (ebit, inkomsten voor aftrek van interest en belasting) was fors lager in 2011 en kwam uit op 267 miljoen euro tegen 321 miljoen euro vorig jaar.

De marktomstandigheden zijn volgens Boskalis gewijzigd en een bijzondere bate uit 2010 van 33,6 miljoen euro viel weg.

Door een iets hogere omzet verslechterden de marges van het baggeronderdeel met meer dan drie procentpunt van 17,8 procent naar 14,6 procent.

Zoals gebruikelijk zou het op de middellange termijn beter moeten gaan, als de markten weer aantrekken. Maar eerst maar eens door 2012 heen komen is het devies van Boskalis.

Het orderboek is beter gevuld door , dat medio december is gekocht. Zonder de overname zou het orderboek van de baggeraar met 143 miljoen euro zijn afgenomen.

Opvallend is dat de Belgische baggerconcurrent DEME het orderboek wel vol zag lopen. Ook heeft DEME in 2012 al een ter waarde van 916 miljoen euro binnen gesleept.

Boskalis zei dat het dit project (‘Wheatstone') bewust liet schieten. Te veel projectrisico's zouden bij de baggeraar terecht zijn gekomen, en niet bij de opdrachtgever Chevron.

Topman Berdowski stelt bij de presentatie van de jaarcijfers dat Boskalis grote opdrachten niet per definitie schuwt, maar dat hij een goed gespreide portefeuille met kleinere opdrachten wel prettig vindt.

Smit moet voor stabiliteit zorgen
Boskalis is al een tijdje geen eenzijdige baggeraar meer. Na de overname (eind 2009) van Smit Internationale moet maritieme dienstverlening voor meer groei en stabiliteit zorgen.

Berdowski is nog steeds positief over die stap, maar ook deze onderdelen hadden het moeilijk vorig jaar.

De grootste overgenomen tak, de vergaarbak ‘salvage, transport & heavy lift' - wat eerst drie verschillende segmenten waren binnen Smit - ziet haar (ebit) marge met drie procentpunt dalen van 14,5 naar 11,5 procent.

Een boekhoudkundige afwaardering bij drie schepen binnen transport verklaart de margedruk voor een deel.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen