VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Auto-industrie kan pril herstel kleur geven

Na een beloftevol begin van het jaar zijn de beurzen de laatste tijd weer minder vrolijk gestemd. Komt er een herhaling van 2010 en 2011 of zijn er tekenen van duurzamer herstel?

De periode van gestage koersstijgingen lijkt weer voorbij. Afkoeling in China, hoge olieprijzen, nieuwe nervositeit in Europa en somberder nieuws uit de Verenigde Staten doen de onrust weer opborrelen.

Gaat 2012 net zo verlopen als voorgaande twee jaar? Ook in 2010 en 2011 was er beursjolijt in de eerste maanden van het jaar, waarna de ontnuchtering volgde.

Deze keer kan het anders zijn. Eén van de belangrijkste zonnestraaltjes is er één op wielen: de autosector. Vooral de Amerikanen blijken weer nieuwe auto's te kopen.

In februari bleek de orderontvangst voor duurzame goederen in de VS met , de vierde plus in vijf maanden tijd. De verkoop van auto's en auto-onderdelen speelde een grote rol in die stijging.

Oldtimers
Dat de automarkt nu aantrekt is een nieuw gegeven dat eerder nog niet zichtbaar was. Voor de recessie in 2007 kochten Amerikanen circa 17 miljoen nieuwe auto's per jaar. In de jaren daarop denderden de verkopen naar beneden tot krap tien miljoen stuks in 2009, het laagste aantal in dertig jaar tijd.

In de korte oplevingen in 2010 en 2011 bleef stijging van de autoverkopen uit.

De oorzaken daarvoor zijn snel gevonden. Amerikanen zaten tot over hun oren in de schulden en banken waren toch al veel terughoudender om krediet te verstrekken.

Financieel publicist James Surowiecki ziet ook demografische oorzaken voor het uitblijven van een opleving in de autoindustrie tijdens het herstel vlak na de crisis. Om de economie draaiend te houden zijn ‘nieuwe huishoudens' belangrijk.

Het is nu niet zo dat jeugdig Amerika massaal de ouderlijke woning uitvliegt. Maar dat de auto-industrie op toeren draait is zeker, de torenhoge benzineprijzen ten spijt.

De aantrekkende verkopen zijn deels een inhaalslag. Het Amerikaanse wagenpark is nooit eerder zo oud geweest als nu. Amerikanen blijven nu door de bank genomen elf jaar in hun auto rond tuffen.

Natuurlijk speelt ook de massieve steun van centrale banken een rol. Door de rente zeer laag te houden is krediet goedkoper geworden.

Thuiswonen

Maar door de recessie en stijgende jeugdwerkloosheid bleven jongeren langer bij hun ouders wonen. Daardoor groeide het aantal nieuwe huishoudens afgelopen jaren beduidend minder snel.

Een blik op de beurs laat zien dat de aandelen van autofabrikanten het goed doen dit jaar. Opvallend genoeg doen de Japanse, Duitse en Franse automakers het beter dan de collega's uit de VS.

Het zijn vooral Europa en Japan die profiteren van vraag uit opkomende markten; ze zijn daar veel prominenter vertegenwoordigd dan de Amerikaanse automakers.

En ook hier is weer een hoofdrol weggelegd voor centrale bankiers. Beleggers rekenen op steun van ECB-president Draghi en zijn Japanse collega Shirakaawa. Maar of Fed-president Bernanke dat voorbeeld volgt blijft ongewis. Een nieuwe ronde stimuleren blijft voorlopig uit.