VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 april 2012

Mogelijke nieuwe lijken in de kast bij SBM

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

En weer haalt SBM Offshore het nieuws op een negatieve manier. Na twee winstwaarschuwingen moet het concern mogelijke misstanden melden. Beleggers krijgen de gifbeker in overvloed gepresenteerd.

Een nieuwe bestuurder bij SBM Offshore brengt zelden goed nieuws mee. De nieuwbakken topman Bruno Chabas moest bij een van zijn eerste publieke optredens in januari . 

Nu is het de beurt aan de voordragen bestuurder Sietze Hepkema om het zwarte brood te presenteren.

Hepkema meldt dat SBM een intern onderzoek is gestart na "bepaalde verkooppraktijken geconstateerd te hebben met derde partijen die mogelijk niet geheel volgens de regels zijn verlopen".

SBM heeft overwogen de resultaten van dat onderzoek af te wachten alvorens naar buiten te treden, maar heeft toch gekozen om dat nu al te doen. Dat lijkt nobel en transparant, maar de ernst van de vermoedens zal zeker hebben meegespeeld bij het besluit tot openbaarheid.

Koersgevoelig
Ongetwijfeld is er ook de angst dat de nieuwe problemen voortijdig zou lekken. Bij deze zaak zijn nogal wat partijen betrokken en niet allemaal zullen ze aan dezelfde strenge regels gehouden zijn als het beursgenoteerde SBM.

Koersgevoelige informatie die voortijdig uitlekt is een regelrechte doodzonde op de beurs en zou het toch al dunne vertrouwen in het concern verder onder druk zetten.

Beleggers SBM hebben opnieuw een opdoffer van jewelste gekregen. Het concern rapporteerde 2 maart tijdens de presentatie van zijn jaarcijfers een eenmalige last van in totaal 914 miljoen dollar, waaronder een extra last van 407 miljoen dollar vanwege kostenoverschrijdingen bij de oplevering van de twee offshore platforms. Daardoor dook SBM vorig jaar fiks in het rood.

Sprankje hoop
Nieuwe topman Chabas knoopte er wel meteen een nieuwe strategie aan vast, die eigenlijk vooral een terugkeer betekende naar de oude, vertrouwde manier van werken. De nieuwlichterij die onder de weggestuurde topman Tony Mace in gang was gezet, mobiele platforms voor energiewinning in diepwater-gebieden, werd stop gezet.

SBM richt zich nu weer op de zogenoemde FPSO-activiteiten, vanaf omgebouwde mammoetschepen olie en gas uit zee oppompen, opslaan en overladen voor klanten als Shell en Petrobras.

Beleggers kregen weer wat vertrouwen in het bedrijf na die terugkeer naar de basis. De koers van het aandeel is fiks gestegen sinds die tweede maart.

Maar na het slechte nieuws van de aankomend bestuurder Hepkema gaat de beurswaarde van SBM weer fluks naar beneden.

SBM is ook nog. Laat hem of haar goed nieuws meebrengen.

Na de 'nieuwe start'van 2 maart ging het de goede kant op met het aandeel SBM. Tot nu
 


Gerelateerde artikelen

Transformatie voor zowel SBM Offshore als PwC
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore
Brazilië blijft SBM in de greep houden
Dalende omzetten, maar hogere marges

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}