VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spanje betaalt meer rente op extra geld van beleggers

Spanje ligt op de testbank van de financiële markten. De eerste resultaten zijn redelijk, maar de echte krachtproef moet nog komen. En nieuwe problemen doemen op.

Niet Griekenland of Portugal, het is Spanje dat definitief de hoofdrol in de Europese schuldencrisis heeft opgeëist. De Spaanse rente gutst heen en weer en zorgt voor politieke verdeeldheid in Europa.

Onrust over de houdbaarheid van de Spaanse overheidstekorten stuwde de Spaanse lange rente begin deze week weer tot boven de 6 procent.

Nu de Spaanse regering daadkrachtiger lijkt op te treden en het politieke bestel wil aanpakken is de rente weer gedaald.
Marktvorsers denken dat de financiële markten de Europese Centrale Bank (ECB) aan het testen is of en wanneer zij weer in actie komt om de Spaanse rente te drukken.

De ECB houdt zich al weer enige tijd afzijdig waar het gaat om het direct opkopen van perifeer staatspapier. De laatste steunoperatie van de centrale bank betreft de tweede driejarige lening die het in januari tegen 1 procent in de markt zette.

Druk op de ketel
De ECB heeft tot nu toe nog niet gereageerd. Naast de druk van de markt begint ook Frankrijk de ECB aan te moedigen meer actie te ondernemen, wat tegen de afspraken met Duitsland zijn. Binnen de ECB zijn belangrijke mensen, waaronder de Duitse en Nederlandse bankrpesidenten, tegen verdere steunoperaties.

De tucht van de markt lijkt in ieder geval wel de Spaanse autoriteiten in beweging te brengen.

De Spaanse regering heeft laten weten de nog deze maand te willen stemmen over wetswijziging waarbij Madrid invloed krijgt op de uitgaven van de 17 afzonderlijke en nu nog autonome Spaanse regio's.

De regering wil de regio's, die verantwoordelijk zijn voor een derde van de publieke uitgaven in Spanje, kunnen dwingen te bezuinigen en boeten kunnen opleggen. Regio's die helemaal over de scheef gaan wil de regering graag onder curatele kunnen stellen.

Veilingen
De toch wel daadkrachtige woorden van de Spaanse regering komt op het moment dat Spanje weer behoorlijk wat geld uit de markt moet halen.Het bericht zorgde er in ieder geval voor dat de Spaanse tienjaarsrente weer onder de 6 procent dook.

Met de uitgifte van kortlopend schatkistpapier kan de Spaanse overheid nog wel uit de voeten, de rente bedraag hierop circa 3 procent. Dit soort papier maakte geen onderdeel uit van de Griekse haircut en wordt mede daardoor ook als minder risicovol gezien.

Een veiling van 12- en 18-maands leningen dinsdagmorgen kan als succesvol worden gezien. Spanje haalde een totaalbedrag van 3,178 miljard euro op, boven de verwachte range van 2-3 miljard euro.

Op het tweejarige papier moet een rente van 2,738 procent worden betaald en op het 18-maands papier 3,2 procent.
Beide leningen waren ruimschoots overtekend.

De rentevergoeding is weliswaar meer dan bij de vorige veiling, maar lager dan verwacht en veel lager dan de piek van rond de 6 procent afgelopen november.

Ook de veiling van stukken met een looptijd van tien jaar werd donderdag als een succes gezien. Weliswaar moet Spanje iets meer rente betalen, maar de belangstelling voor de schuld lag hoger dan bij de vorige veiling in januari. De vrees dat de grotendeels binnenlandse vraag naar Spaanse schuld opdroogt is daarmee afgezwakt.

Vooraf was er nervositeit over deze veiling. Spanje had de laatste tijd meer moeite lange leningen te slijten, omdat hier veel meer risico aan zit voor beleggers.

Argentijns conflict
De Spaanse regering heeft intussen nog wat meer problemen op zijn bord gekregen. Argentinië staat op het punt het grootste olie- en gasconcern, YPF, te nationaliseren omdat het van mening is dat er te weinig wordt geproduceerd.

De Argentijnse regering zal zijn bezit willen verwerven door de Spaanse grootaandeelhouder Repsol (57,5 procentbelang) uit te kopen tegen een door de federale rechtbank te bepalen prijs.

Volgens de Spaanse regering en Repsol is het onwettig een private partij te onteigenen. Spanje overweegt dan ook maatregelen tegen Argentinië te ondernemen. Het aandeel Repsol daalde tot bijna 10 procent op de Spaanse beurs.