VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 april 2012

ASML voldoet aan verwachting, maar zwijgt over verwachte orderontvangst

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De eerstekwartaalcijfers van chipmachinefabrikant ASML zijn keurig in lijn met de eerder afgegeven verwachting. Het aandeel verlies niettemin terrein vanwege het uitblijven van een positieve verrassing.

Waar ASML de afgelopen kwartalen telkens een oppepper voor beleggers in petto had, is daar nu geen sprake van. De fantasie lijkt de fantasie weer even uit het aandeel te lopen.

Vooral het gegeven dat er voor het komende kwartaal geen indicatie wordt afgegeven over de verwachte orderontvangst baart wat zorgen. Juist op dat punt wist het concern uit Veldhoven de laatste kwartalen te verrassen.

Cijfers in lijn
ASML boekte over de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 1,259 miljard euro. Licht hoger dan de 1,2 miljard die het had voorspelt.

De brutomarge van 43,5 procent was keurig volgens de eigen indicatie. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 323 miljoen euro en de nettowinst op 282 miljoen euro (Q1 2010: 285 miljoen euro). Daarmee voldoet ASML aan de verwachtingen in de markt.

Orderintake
ASML ontving het afgelopen kwartaal voor 865 miljoen euro aan nieuwe orders. Ook daarmee komt het concern tegemoet aan de verwachtingen in de markt en de eigen prognose van een hogere orderontvangst dan in het voorgaande kwartaal (710 miljoen euro).

Analisten benadrukken dat de orderontvangst in deze fase van een cyclische opgaande lijn wel wat aan de magere kant is. Daarvoor zouden er per kwartaal zeker 1 miljard euro aan nieuwe orderwaarde moeten binnenkomen.

Het actuele orderboek heeft een omvang van 1.598 miljoen euro, een stuk lager dan de 1.733 miljoen euro vorig jaar om deze tijd.

Vooruitzichten wat slap
Verbetering op dat vlak lijkt er voorlopig niet in te zitten. ASML ligt naar eigen zeggen goed op schema het omzetdoel van 2,4 miljard euro over de eerste zes maanden te behalen.

Maar voor het derde kwartaal wordt eveneens een omzet van 1,2 miljard euro verwacht bij een brutomarge van 43 procent. Dat zou een omzet van 3,6 miljard euro impliceren over de eerste negen maanden, wat ongeveer 20 procent lager is dan vorig jaar.

ASML zegt niets over de verwachte orderontvangst in het lopende kwartaal. Goede kans dat de voorzichtigheid bij ASML voortvloeit uit het feit dat het sterk afhankelijk is van enkele zeer grote klanten (Samsung, Intel en TSMS), die veelal relatief laat bestellingen plaatsen.

EUV-update
Wat betreft de nieuwste EUV-machines, waarbij de chips worden gesneden via ultraviolet licht), verwacht ASML de gewenste productiviteit van 60 wafers per uur in de tweede jaarhelft te bereiken. Eerder ging het concern uit van de zomer 2012.

Ook de verwachtingen ten aanzien van het aantal te verschepen EUV-machines is wat neerwaarts bijgesteld.
Rekende ASML eerder op 6 EUV-machines in de tweede helft van dit jaar, nu zullen dat er 2 zijn in het laatste kwartaal. Omzet uit EUV zal niet eerder dan in 2013 in de boeken komen.

Te vroeg oordeel
Uit de toch wat voorzichtige vooruitzichten die ASML schets zou afgeleid kunnen worden dat de opgaande lijn niet zo sterk zal zijn als in eerdere cycli en de groei er zelfs al een beetje uit is.

Aan de andere kant is afgelopen tijd duidelijk geworden dat het gevaarlijk is ASML op een enkel kwartaal af te rekenen.


Gerelateerde artikelen

ASML blijft positief verrassen
ASML: record op record en een rooskleurig toekomstbeeld
Optimistisch ASML heeft wind vol in de zeilen
Optimistisch ASML heeft wind vol in de zeilen
19-07-2017

Traditiegetrouw publiceerde ASML woensdag als eerste de kwartaalcijfers. He…

Lees verder

asml kwartaalcijfers
ASML koopwaardig volgens Citi, maar er zijn alternatieven
ASML koopwaardig volgens Citi, maar er zijn alternatieven
15-06-2017

De altijd wat cyclische chipsector ligt er al een tijdje erg goed bij en de…

Lees verder

asml chiptechnologie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}