VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Accountant toont TenCate gele kaart

TenCate timmert al jaren aan de weg met haar kunstgrasactiviteiten. Maar de vele investeringen renderen nog niet. De huisaccountant toont nu de gele kaart.

Het moment van de waarheid nadert. Dit jaar moet de turbo er volgens de accountant echt op.

Lukt dat bestuursvoorzitter Loek de Vries opnieuw niet, dan is een afwaardering op de verzamelde goodwill voor overgenomen kunstgrasbedrijven onontkoombaar.

Dat bleek naar aanleiding van vragen van beleggers over de kwakkelende kunstgrasdivisie tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava) van het Almelose kunstvezelproducent.

Goodwillafwaardering dreigt
De Vries heeft ingecalculeerd dat de markt voor kunstgras net als voorgaande jaren ook in 2012 slecht blijft. Daardoor is een goodwillafwaardering moeilijk te vermijden.

De accountant gaf aan dat in eigen berekeningen de huidige boekwaarde van de goodwill de realiseerbare waarde benadert.

Dat maakt het huidige jaar voor bedrijf en beleggers extra spannend. In geval de waarde van de goodwill doorschiet tot onder de boekwaarde dan zal Ten Cate daadwerkelijk een deel van deze goodwill moeten afwaarderen.

Aanvullende mededeling 25 april 2012
-Naar aanleiding van dit artikel is contact geweest met TenCate en KMPG. 

-Op basis van die communicatie is dit artikel aangepast waar het gaat om beweringen van de accountant tijdens de aandeelhoudersvergadering van TenCate. 

-Die veranderingen doen niets af aan de grondslag van dit artikel. De kwalificatie 'gele kaart', zoals in dit artikel gebruikt, slaat niet op een daadwerkelijk overtreding van TenCate maar moet gezien worden als een waarschuwing, een interpretatie op basis van de jaarrekening 2011 van TenCate. 



TenCate heeft op dit moment voor de kunstgrasactiviteiten voor 120 miljoen euro aan goodwill op de balans staan. Een eventuele afwaardering van die post is geen directe kasuitstroom, maar loopt via de verlies- en winstrekening en vreet direct aan het groepsresultaat, waarvan het dividend weer afhankelijk is.

Ploeteren
De omzet uit kunstgras bedraagt nu ongeveer 25 procent van de concernomzet, maar is in tegenstelling tot de andere drie onderdelen onvoldoende winstgevend.

2011 was opnieuw een jaar van ploeteren om de kunstgrasdivisie op de rails te krijgen. Al in 2010 rees bij beleggers de vraag of kunstgras binnen TenCate wel ooit rendabel kon worden.

Topman De Vries nam toen zelf het heft voor een jaar in handen waarna een lichte resultaatsverbetering optrad.

Hij zette hoogstpersoonlijk de grootste klant buiten de deur toen deze een eigen productiefaciliteit voor vezels had opgezet en de marktprijzen laag hield.

Daardoor ontstond in 2011 een grote onderbezetting in de fabrieken van TenCate. Bovendien wilde TenCate meer greep krijgen op de aanleg van kunstgrasvelden.

Die zogenaamde downstream activiteiten werden door overnames binnen gehengeld. Maar mede door terughoudende overheidsinvesteringen liep het resultaat van kunstgras in 2011 weer terug, ondanks een marktaandeel van 70 procent.

Concurrentievoordeel
Dat TenCate niet alleen afhankelijk is van kunstgras zou de komende periode in haar voordeel moeten werken.

Behalve kunstgras verdient het bedrijf haar geld onder andere met de productie van composieten voor gebruik in auto's en vliegtuigen, geotextiel (kunststofmatten voor de weg- en waterbouw) en hoogwaardig textiel voor militaire kleding (kogelvrije en brandwerende uniformen).

In 2011 kwam de groepsomzet voor het eerst boven de één miljard euro (1,14 miljard euro) uit waaraan TenCate een nettowinst overhield van 59 miljoen euro.

Doordat die onderdelen voldoende geld in het laatje brengen, kan De Vries zich forse investeringen permitteren en daarmee heeft het een voordeel ten opzichte van concurrenten.

Hopelijk is de accountant bij de jaarrekeningcontrole over 2012 ook overtuigd.




Gerelateerde artikelen