VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold bouwt verder aan gecontroleerde groei

Geleidelijk lijken de puzzelstukjes zich te vormen tot een strategie voor Ahold. Behoedzame groei, bij voorkeur op eigen kracht, dat is het devies bij de mondiale grootgrutter.

125 jaar oud, maar nog lang niet uitgegroeid. Die vitaliteit wilde Ahold-topman Dick Boer uitstralen richting beleggers tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders.

Boer sprak vol verve over de groeiambities van Ahold, gecontroleerde groei op basis van een afgewogen strategie. Want het concern heeft geleerd van het onbezonnen gooi- en smijtwerk van de jaren negentig.

De balans is nu solide, met een (voor een supermarktconcern) hoge solvabiliteit, waaruit Ahold gemakkelijk groei kan financieren.

Na een succesvolle test in België, waar Albert Heijn de ingedutte lokale concurrentie opschrikte, gaat Ahold hier versneld 50 supermarkten openen. Daarnaast voegt Ahold 150 to-go supermarkten toe in Nederland, België en Duitsland. Het to-go concept is bewezen en de geografische stap is te overzien.

Ahold verwacht hogere marges door het aandeel - zeer winstgevende - huismerken in de Verenigde Staten te laten stijgen van 33 naar 40 procent. In Nederland is dit momenteel al vijftig procent.

De cash flow zal extra toenemen, indien ook de beoogde 350 miljoen euro kostenbesparing over enkele jaren is gerealiseerd.

Tot welke winsten de groei moet leiden werd niet duidelijk. Topman Boer weigerde een beoogde groei van de winst per aandeel te geven.

Online verkoop
De recente overname van Bol.com moet de strategie versnellen om binnen vijf jaar de online verkoop te verdrievoudigen naar 1,5 miljard euro.

Ahold hoopt met Bol.com het assortiment drastisch te vergroten, zonder dat dit veel winkelruimte vergt. Bovendien kunnen de Ahold winkels als afhaalcentra fungeren voor klanten die via hun computer bestellen.

Een gouden combinatie. Op papier tenminste, want het blijft afwachten hoe dit in de praktijk gaat werken en of de winkels genoeg plaats hebben om een afhaalcentrum te creëren.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen