VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 april 2012

KPN belooft moois in de tweede helft van het jaar

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een bedrijf dat in ongenade is gevallen in recordtempo weer terug in de rails trekken. Dat is de opdracht die KPN-topman Eelco Blok versneld wil uitvoeren. Hij belooft nu al veel beterschap later dit jaar.

Overgangsjaar, overgangsjaar, overgangsjaar. KPN schreeuwt het liefst van de daken. 2012 is het werk in uitvoering bij het telecombedrijf.

Een broedende kip moet bij voorkeur ongestoord haar werk kunnen doen. Maar een beursfonds moeten zo af en toe cijfers aan de markt voorleggen en dat is voor KPN nu geen onverdeeld genoegen.

Investeren en snijden
Hoe zat het ook weer bij KPN? Jarenlang keerde KPN een goed dividend aan beleggers uit en kocht het aandelen in om de koers te stutten. Tegelijkertijd was onduidelijk waar het bedrijf naar toe wilde en bleek het zijn investeringen te verwaarlozen.

De nieuwe topman Blok heeft het aandelen-inkoopprogramma inmiddels de nek omgedraaid. Liever investeert hij extra in netwerken, capaciteit en marketing. De kasstroom van het bedrijf is dan ook in elkaar gedonderd.

Die investeringen moeten in de tweede helft van het jaar al vruchten gaan afwerpen. Blok mikt dan op een ‘duurzaam winstniveau' in Nederland.

Over die duurzaamheid hebben beleggers tot nu twijfels gehad. Er wordt minder gebeld, de marktmacht neemt af en strubbelingen met toezichthouders kunnen impact hebben op de resultaten.

Behalve investeringen moeten ook versnelde besparingen de twijfels over duurzame winstgevendheid wegnemen. KPN wilde oorspronkelijk maximaal 5000 man buiten zetten in 2015. Nu staat die reductie al voor 2013 op de agenda.

Tot aan de zomer zullen de resultaten van KPN tot weinig vrolijkheid stemmen. In de eerste drie maanden kwam de nettowinst voor KPN uit op euro 288 miljoen, 51 procent lager dan de euro 591 miljoen die het bedrijf boekte in het eerste kwartaal een jaar eerder. Ook de Ebitda daalde, met 13 procent tot euro 1,104 miljard.

Optimisme en twijfels
Een zwak kwartaal was verwacht, gezien de geschetste problemen opgeteld bij een zwak consumentenvertrouwen. Maar de bleke cijfers over het eerste kwartaal bleken nog onder de verwachtingen te duiken.

Bij KPN kijken ze nu liever vooruit. Het concern straalt vertrouwen uit over de twee jaarhelft en hoopt zo beleggers te binden. Maar uitspraken over het dividend in 2013 doet KPN niet. En juist daarover zijn nog twijfels.


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}