VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uitstekend eerste kwartaal voor Unilever

'Firing on all cylinders', zo zou je het eerste kwartaal bij Unilever in 2012 kunnen omschrijven. In alle regio's en alle productgroepen presteerde het Rotterdamse bedrijf beter dan verwacht.

De omzet bij Unilever nam met bijna 12 procent toe tot 12,1 miljard euro.

Daarbij werd het bedrijf voor 2,7 procent geholpen door overnames, maar ook de ‘onderliggende' omzetgroei kwam uit op een ijzersterke 8,4 procent.

De volumes stegen met 3,5 procent, prijsverhogingen hielpen de omzet ook en handje.

De prestatie is extra sterk omdat de westerse economie nog altijd in een zware crisis verkeert. Ondanks dat werd in de volwassen markten en groei van 4,2 procent geboekt. Zoals meestal was de groei in de opkomende markten nog hoger: een kleine 12 procent.

Voor op concurrentie
De resultaten van Unilever steken positief af bij concurrenten als Danone en Nestlé. Daarbij moet wel worden aangetekend dat bij Unilever voor non-food het momenteel goed doet. De volumegroei bij food was met 0,4 procent het meest bescheiden.

Het is de vraag of het bedrijf deze lijn kan doortrekken naar de rest van het jaar. Volgens topman Paul Polman heeft zijn bedrijf wel last van de macro-economische situatie en ook van de hogere grondstofkosten, maar ligt Unilever wel op schema om dit jaar een verbetering van de brutowinstmarge te laten zien.

Marktmacht
De volumegroei is belangrijk, maar het feit dat Unilever haar hogere kosten blijkbaar goed kan doorberekenen geeft beleggers moed. Zij zetten het aandeel vanmorgen aanvankelijk ruim 5 procent in de plus, waarna het weer iets terugzakte. Unilever is echter een van de winnaars van vandaag.

In de aanloop naar de eerste kwartaalcijfers strooide Unilever met persberichten over duurzaamheid en investeringen in opkomende markten, of een combinatie daarvan. Dit bracht het bedrijf meermalen positief in het nieuws. En nog gratis ook.


Veel van de doelen uit het Sustainable Living Plan uit 2010 zijn intussen behaald, zo blijkt. Margarine, Ice Tea en shampoo: het wordt of gezonder of milieuvriendelijker. En als klap op de vuurpijl wordt de ‘plofkip' voortaan geweerd uit alle vleesproducten van Unox.

Dit besluit staat los van het Sustainable Living Plan maar is een reactie op een campagne van de stichting Wakker Dier. Het was nieuws dat in Nederland het acht uur journaal haalde en prominent in alle kranten stond. Daar kan natuurlijk geen marketingcampagne tegenop.

Verdubbelen
Unilever wil de jaaromzet verdubbelen tot 80 miljard euro. Dat is een uitdaging, want deze omzet hangt al sinds 1999 rond de 40 miljard euro.

Met vier maal de huidige kwartaalomzet komt het concern nog niet aan de 50 miljard. Duurzaamheid moet de omzetgroei gaan helpen. En marketing natuurlijk.

Dat lukt dus prima: positief in het nieuws en ook nog gratis. Een uitgekiende marketingstrategie is altijd al Unilevers sterke punt geweest.

MEER UNILEVER:

2 februari 2012

3 november 2011

 4 augustus 2011

28 april 2011

15 april 2011

3 feruari 2011{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen