VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Faillissement Saab helpt Spyker aan zwarte cijfers

Spyker, kortstondig bekend als Swedish Automobile, heeft voor het eerst sinds de beursgang in 2004 winst geboekt. En dat uitgerekend in het rampzalige 2011. Of eigenlijk dankzij dat rampzalige jaar.

2011, het jaar waarin het Zweedse Saab failliet ging, goochelde het bedrijf van Victor Muller een winst van 16,2 miljoen euro tevoorschijn.

Dat was bovendien direct te danken aan het faillissement van Saab, want echt geld werd er niet verdiend.

Een deel van de verliezen die de automaker uit Zeewolde in 2010 had gemaakt op Saab, viel na het faillissement weer vrij en kon als winst worden geboekt.

Volgens een woordvoerder hoefde Spyker als aandeelhouder niet meer verlies te nemen dan het bedrag dat als aandelenkapitaal is gestort.

Aandelen spugen
Ondanks de winst sloot Spyker 2011 af met een negatief eigen vermogen van 151,2 miljoen euro. Dat eigen vermogen is inmiddels weer positief doordat vrijwel alle schulden zijn omgezet in nieuwe aandelen.

Dat ging niet zonder enige verwatering: er staan nu 315 miljoen aandelen Spyker uit, dat waren er eind 2011 nog maar 36 miljoen.

Aandeelhouders in Spyker zijn wel wat verwatering gewend, want het bedrijf begon in 2004 met 2,5 miljoen aandelen.

Bij de introductiekoers van 15,50 euro was het veelbelovende Spyker destijds 39 miljoen euro waard. Bij de huidige koers van 0,16 euro is het bedrijf ruim 50 miljoen euro waard. Meer dus nog dan bij de beursgang.

Het is een niet eerder vertoonde prestatie: acht jaar lang nog sneller aandelen bijdrukken dan de koers zakt. Victor Muller als die cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw.

Beloftes
En Victor Muller is al weer helemaal over het debacle met Saab heen. Hij spreekt weer van fraaie groeiperspectieven en een goed gevulde orderportefeuille.

Op de aandeelhoudersvergadering had hij het zelfs over duizend stuks die er van de D8 Peking-to-Paris zouden kunnen worden verkocht als deze in productie kan worden gebracht.

Van Spyker is het veelbelovende nu langzamerhand wel af, maar Victor Muller belooft nog altijd veel. Heel veel.




Gerelateerde artikelen