VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beperkte winstdaling voor defensiever DSM

DSM houdt zich uitstekend onder de huidige moeilijke economische omstandigheden. De focus op defensieve activiteiten met groeikansen en de sterke aanwezigheid in opkomende landen betaalt zich uit, ook koersmatig.

De tegenzittende economie bieden DSM de kans om de waarde van de strategische koerswijziging van afgelopen jaren te testen.

En voor die test slaagt DSM met glans. In de afgelopen vijf jaar is de koers van DSM met 22 procent gestegen, terwijl de AEX over deze periode met liefs 43 procent is gedaald.

Strategie
DSM heeft zich in enkele jaren ontpopt van een conjunctuurgevoelige speler in de bulkchemie tot een defensieve speler op het gebied van voeding, gezondheid en hoogwaardige materialen. Hiermee profiteert het concern van trends als vergrijzing, milieu, en toenemende welvaart.

Via gerichte acquisities vult DSM zijn kennis, technologie en productarsenaal in en schuift het steeds verder op richting opkomende markten, waar eind 2015 de helft van de omzet vandaan moet komen. Momenteel is dat nog 38 procent.

Kwartaalcijfers
DSM rapporteerde over het eerste kwartaal een daling van het bedrijfsresultaat (ebitda) met 6 procent tot 306 miljoen euro. Het concern presteert daarmee beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 291 miljoen euro.

Tegenover zwakke marktomstandigheden in Europa (44 procent van de omzet) en teruglopende groei in China staat een positief momentum in de Verenigde Staten (19 procent van de omzet). De omzet in China bleef vlak op 348 miljoen euro, 15 procent van het totaal.

Sterke prestaties van de grootste divisie Nutrition (voedingssupplementen en vitamines) en Material Sciences zorgden voor de robuuste prestatie.

Geholpen door de overname van het Amerikaanse Martek (telde in eerste kwartaal 2011 maar één maand mee) boekte Nutrition een omzetgroei van 13 procent tot 900 miljoen euro en een 11 procent toename van het bedrijfsresultaat. Autonoom groeide Nutrition met 4 procent.

Bij Material Sciences stonden de verkopen en resultaten wel onder druk, maar presteerde DSM toch iets beter dan verwacht en zitten de resultaten sinds eind vorig jaar in de lift.

Het onderdeel Performance Materials verloor autonoom 5 procent omzet, vooral door lagere volumes (-9 procent).
Dit onderdeel maakt hoogwaardige materialen die toepasbaar zijn in allerlei industriële eindmarkten.

Het bedrijfsresultaat viel hier terug van 91 miljoen euro tot 79 miljoen euro, beter dan de consensusverwachting van 72 miljoen euro.

Het onderdeel Polymer Intermediates, belangrijke grondstoffen voor synthetische vezels en kunststoffen, had zoals verwacht een bijzonder moeilijk kwartaal.

De moeizaam draaiende Pharma -tak is wel weer winstgevend, maar het resultaat van 5 miljoen euro, houdt niet over en is ook onder verwachting.

Onderaan de streep is de nettowinst van DSM over de eerste drie maanden met 13 procent gedaald tot 145 miljoen euro, gelijk aan 87 cent per aandeel.

Doelstellingen 2013
DSM houdt vast aan de uitspraak dat het op koers ligt op de doelstellingen voor 2013 te halen. Dat betekent een ebitda van 1,4-1,6 miljard euro (2011: 1,325 miljard euro.

Ondanks de moeilijke economische omstandigheden blijft DSM dus voorzichtig optimistisch voor dit jaar.

Ook voor Material Sciences als geheel wordt een hoger resultaat voorzien. Dat geldt niet voor het onderdeel Polymer Intermediates dat duidelijk lager zal scoren.

LEES MEER:


3 mei 2012

29 februari 2012



Gerelateerde artikelen