VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 mei 2012

Duitse auto-industrie fundament onder resultaten Kendrion

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Kendrions grote afhankelijkheid van de Duitse economie kan een risico zijn, maar voorlopig is het alleen maar een groot voordeel.

Het bedrijf uit Zeist focust zich op de fabricage van elektromagneten, vooral afgezet in de automotive sector maar steeds vaker hun weg vinden richting andere industriële toepassingen als medische apparatuur en liften.

De grootste klanten zijn onder meer Bosch, Continental, Volkswagen en Daimler.

Mondiale speler
Afgezien van het feit dat veel Duitse auto's en machines hun weg vinden richting Azië, wordt Kendrion zelf ook steeds meer een wereldspeler.

Het betrekt nu al ruim 10 procent van de omzet uit Azië en na een overname eind vorig jaar is 17 procent van de omzet uit de Verenigde Staten afkomstig.

Andere markten dan Duitsland, met name China en de Verenigde Staten, winnen terrein en daar is het acquisitiebeleid ook op gericht.

Kwartaalcijfers
De cijfers over het eerste kwartaal liggen min of meer in lijn met de verwachtingen. Kendrion schroefde de omzet met 17 procent op tot 77,3 miljoen euro, waarbij de autonome groei een gezonde 6 procent bedroeg.

Het bedrijfsresultaat steeg met 12 procent tot 8,6 miljoen euro, terwijl de nettowinst 4 procent klom tot 5,3 miljoen euro, overeenkomend met een winst per aandeel van 0,46 euro.

Amerikaanse aanwinst FAS Controls heeft voldaan aan de verwachtingen en direct een positieve bijdrage aan de winst per aandeel geleverd.

Exclusief deze overname is er waarschijnlijk sprake van een min of meer vlakke winstontwikkeling, maar dat hangt ook samen met hogere rentelasten vanwege de getroffen voorziening voor de opgelegde EC-boete. 

Vooruitzichten
Met een solvabiliteit van 40 procent en een oorlogskas van 70 miljoen euro kan Kendrion tegen een stootje en is er genoeg ruimte voor verdere overnames.

Aan een concrete winstprognose waagt de onderneming zich niet, maar de toegenomen economische onzekerheden ten spijt wordt nog wel altijd een hogere winst voor dit jaar voorzien.

In een aantal markten zoals de Franse automobielmarkt en de textielmachinebouw ziet Kendrion de groei afnemen. De Duitse automobielsector en Duitse machinebouw draaien daarentegen uitstekend.

Kendrion is vooral succesvol met zijn elektromagnetische toepassing voor energiezuinige dieselmotoren. Wat dat betreft speelt de dure olie het bedrijf in de kaart.

Met klant General Motors heeft Kendrion een samenwerking opgezet om hetzelfde hoogstandje voor benzinemotoren te ontwikkelen. General Motors zit weer duidelijk in de lift en daar kan Kendrion in de toekomst van profiteren.

Hoewel de toepassingsmogelijkheden voor Kendrion's producten in meerdere geografische markten en industrieën goede groeimogelijkheden bieden voor de langere termijn, nemen beleggers voorlopig een wat terughoudende positie in gezien de groeivertraging waarover het bedrijf spreekt.


Gerelateerde artikelen

Kendrion dendert door
Margedoelstelling Kendrion in zicht
21-08-2014

De tweede kwartaalcijfers van Kendrion laten een versnelling zien in autono…

Lees verder

Kendrion voorzichtig na zwak vierde kwartaal
27-02-2013

Na een succesvolle turnaround en behoorlijke winstgroei afgelopen jaren hee…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}