VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 mei 2012

Nieuwe beursstoring vraagt om coulance Euronext

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Opnieuw kampte Euronext deze week met een storing. Het beursbedrijf zou gedupeerde beleggersruimhartig moeten compenseren.

De handel in indexopties en -futures lag afgelopen maandag een groot gedeelte van de dag stil op NYSE Euronext Liffe. Hierdoor konden beleggers niet handelen in deze producten.

Beleggers klagen massaal bij de VEB vanwege steeds terugkerende technische problemen bij Euronext en andere handelsplatformen.

Beleggers vragen zich daarbij af of bij Euronext voldoende waarborgen aanwezig zijn om te allen tijde computersystemen draaiende te houden.

Eerder ook
Het is niet de eerste keer dat de systemen van Euronext pieken in de handel niet aan blijken te kunnen. Dat baart de VEB zorgen, de betrouwbaarheid van een handelsplatform is essentieel voor beleggers.

Beleggers lopen een risico op de systemen van Euronext terwijl dat niet zou mogen. Eventuele aanwijsbare schade vanwege het falen van het handelssysteem zou door Euronext moeten worden gecompenseerd.

Euronext heeft zich bij problemen in juni 2011, alhoewel dat een andere situatie was, coöperatief en coulant opgesteld.

Coulance bij Claims
De VEB meent dat beleggers die schade hebben geleden compensatie moeten krijgen van Euronext.

De VEB heeft begrepen dat voor de technische storing van afgelopen maandag een uitsluitingsclausule geldt. De VEB roept NYSE Euronext op toch coulant om te gaan met de claims die door haar members (banken en brokers) via een standaard procedure worden ingediend.

Beleggers die menen schade te hebben geleden moeten dit melden bij hun bank of broker. De bank of broker zal zich vervolgens wenden tot NYSE Euronext om de schade te claimen via een standaard procedure. De VEB verwacht van de banken en brokers hierin volledige medewerking.

Storingsmoment
Op maandag 7 mei was vanaf 9.02 geen handel meer mogelijk in de onderstaande producten:

AEX Index Futures
AEX Index® Daily Options
AEX Index® Weekly Options
AEX Index® Options
AMX-Index® Futures
AMX-Index® Options
BEL20® Index Futures
BEL20® Index Options

Handel in AEX indexfutures was weer mogelijk om 14.10 uur. De handel in de overige producten werd daarna weer gefaseerd opgestart . Om 15.32 uur was er weer handel mogelijk in alle producten.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}