VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

China in actie na tegenvallende cijfers

Met de aanhoudende problemen in het Westen is een afkoelend China wel het laatste dat de wereldeconomie kan gebruiken. De eerste signalen zijn er al. China anticipeert.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het zover. Opnieuw versoepelt de Chinese overheid de reserve-eisen voor zijn eigen banken.

Vanaf volgende week hoeven banken minder kapitaal aan te houden. Hierdoor kunnen zij meer geld uitlenen, wat de Chinese economie moet stimuleren. Het is de derde keer binnen een half jaar dat China de banken extra speelruimte verleend.

De maatregel kwam na een roedel teleurstellende cijfers. Zowel de export- als de importcijfers van China vielen tegen.

De export nam in april toe met 4,9 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2011. Dat is bijna een halvering ten opzichte van een maand eerder en een duidelijke aanwijzing dat exportland China kreunt onder de kwakkelende, minder consumerende westerse economieën.

De terugval in de importgroei was nog opvallender; die kwam uit op 0,3 procent tegen 5,3 procent in maart. Voor een deel is dat toe te schrijven aan de lagere export. Een deel van de goederen die het land binnen komt wordt alleen in China bewerkt, om vervolgens weer geëxporteerd te worden naar bijvoorbeeld Europa of de VS.

China niet de enige
China is niet de enige die kampt met afkoeling. Ook in Taiwan en Zuid-Korea was er sprake van een terugval in de export.

In exportland pur sang Taiwan viel op dat de ladingen richting de VS en China minder werden, terwijl die richting Europa juist opveerde.

Veel marktvorsers stellen dat Taiwan vooral afhankelijk is van de Chinese vraag. Als deze tegenvalt, wat nu ook uit de cijfers blijkt, dan kan het land wel eens weer in een recessie terecht komen.

Effect
Net als in februari verlaagt de Chinese Centrale Bank nu de zogenaamde ‘reserve requirement ratio' met 0,5 procent. In februari kwam daardoor naar verluidt 48 miljard euro vrij bij de commerciële banken om uit te lenen aan bedrijven en particulieren.

In hoeverre dit rechtstreeks de economie instroomt is de vraag. De Chinese overheid heeft in ieder geval niet op haar handen willen zitten nu de groeicijfers zo inzakken.

Hogere inflatie, een mogelijk consequentie van een losser kredietbeleid, nemen ze blijkbaar op de koop toe. Nog een signaal dat de situatie serieus is.