VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 mei 2012

ING stalt steeds massaler miljarden bij de ECB

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

In een kwartaal tijd heeft ING 19 miljard euro extra geparkeerd bij de Europese Centrale Bank. Zekerheid mag wat kosten.

Het is een van de signalen van oplopende spanning in de financiële markten: banken die hun geld liever bij de ECB stallen tegen afbraakrentes dan dat ze het aan elkaar lenen.

Bankverzekeraar ING heeft in de eerste maanden van 2012 in ieder geval voor zekerheid gekozen.

Aan het einde van het eerste kwartaal had ING 45 miljard aan overtollig kasgeld geparkeerd bij de Europese Centrale Bank. Eind 2011 was dat nog 26 miljard euro, een jaar eerder maar acht miljard.

Volgens ING levert het geld bij de ECB een half procent aan rente op. Het is voor de bankverzekeraar profijtelijker om het geld uit te lenen aan andere banken, maar blijkbaar wegen die extra opbrengsten niet op tegen het risico.

Want voorzichtig is ING. Topman Jan Hommen liet tijdens de aandeelhoudersvergadering weten ook de ECB goed in de gaten te houden. Blijkbaar is de moeder aller Europese banken niet langer boven iedere twijfel verheven nu de balans behoorlijke hoeveelheden schuldpapier uit Griekenland, Spanje, Portugal en Italië bevat.

Vastgoedcrisis
Schuilen bij de ECB is dus één van de manieren waarop ING de eurocrisis hoopt door te komen. Maar hoe laveert de bankverzekeraar door dat andere probleemdossier, de vastgoedcrisis.

De woningmarkt in Nederland ligt op zijn gat, de Nederlandse Bank waarschuwt dat steeds meer huizenbezitters ‘onder water' staan. Dat is het geval als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de eigen woning. ING moet daar, als één van de grotere hypotheekverstrekkers van Nederland, behoorlijk last van hebben.

Dat valt mee, zo benadrukte topman Hommen tegenover beleggers. ING heeft veel onderpand ten opzichte van de verstrekte leningen. De loan-to-value (schulden ten opzichte van de waarde van het vastgoed) van de portefeuille van ING bedraagt, naar eigen zeggen, dik zestig procent.

Te hopen valt dat de geruststellende woorden van ING deze keer wel steek houden. Vier jaar geleden, in het jaarverslag over 2007, sprak ING over de portefeuille Alt-A-hypotheken in de VS.
 

"De positie van ING in vermogenscategorieën (....) subprime en Alt-A (RMBS) (met een risicoprofiel tussen ‘prime' en ‘subprime'), CDO's en CLO's - is derhalve van hoge kwaliteit en heeft niet geleid tot grote waardeverminderingen....

Gemiddeld genomen heeft ING Direct een kwalitatief hoogwaardige Alt-A RMBS portefeuille met een verhouding leningen/waarde van 71%."

Nog geen jaar later moest de staat miljarden aan garanties afgeven op de Alt-A-portefeuille om ING overeind te houden.


Gerelateerde artikelen

ING behoorlijk stabiel in goede economie, bezig met transformatie
VEB: intrekken salarisverhoging Hamers is het enige juiste besluit
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
31-01-2018

ING koopt het betaalverwerkingsbedrijf Payvision. Daarmee bevestigt het zij…

Lees verder

ING overname bankensector
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

ING rente europa banken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}