VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 mei 2012

AMG acht zich weerbaar tegen mondiale economische onzekerheid

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Mijnbouwbedrijf AMG verschijnt nog al eens in de dagelijkse rijtjes van grootste beursstijgers of, zoals afgelopen tijd, beursdalers. Toch houdt AMG vast aan de eerder afgegeven prognoses.

Ondanks een fikse winstdaling in de eerste drie maanden van het jaar, blijft AMG positief over 2012 en houdt het vast aan de eerder voorspelde ebitda-groei.

Advances Metallurgical Group, oftewel AMG, actief op het gebied van bijzondere aardmetalen, vacuümsmelters, natuurgrafiet , siliciummetaal en magnesium is een zeer cyclisch bedrijf.

De producten worden immers afgezet in sterk conjunctuurgevoelige markten. als de luchtvaart, elektronica, chemie, bouw en transportsector.

Turbulent
Sinds de beursintroductie heeft AMG een turbulent bestaan gekend, waarbij resultaten en beurskoers grote hoogten en diepe dalen hebben laten zien.

Hierbij heeft het concern niet alleen uitgeblonken in een hoge mate van conjunctuurgevoeligheid. Ook onvoorspelbaarheid en gebrekkige transparantie typeerden AMG.

Na een kleine winst in 2010, heeft AMG over 2011 goed gedraaid en werd zelfs een 30 procent groei van het bedrijfsresultaat (ebitda) behaald en kwam de voor buitengewone posten geschoonde winst per aandeel uit op 1,34 dollar, ruim 1 euro.

Dat smaakte blijkbaar naar meer, want ondanks alle economische onzekerheid durfde AMG het aan voor dit jaar een verdere groei van omzet en het ebitda-resultaat te voorspellen.

Eerste kwartaal moeizaam
AMG houdt vast aan de eerder gedane belofte, maar moet dan wel aan een inhaalrace beginnen. De omzet steeg in het eerste kwartaal nog wel met 2 procent tot 324 miljoen dollar, het bedrijfsresultaat daalde met 16 procent tot 21,8 miljoen dollar.

De geschoonde nettowinst zakte van 9,5 miljoen dollar tot 7,1 miljoen dollar, gelijk aan 26 dollarcent per aandeel.
In dit cijfer is niet meegenomen bepaalde buitengewone posten, waaronder 2,9 miljoen dollar voor wijziging in de managementstructuur bij de eigen mijnbouwtak.

Ook AMG's 41,95 procent deelname in het verliesgevende, maar vrijwel volledig afgeschreven belang in dochterbedrijf Timminco, een in Toronto genoteerde producent van magnesium en silicium voor zonnecellen, zit niet in de resultaten, maar is niet meer materieel.

Uitdagend
Volgens ceo Heinz Schimmelbusch was de bedrijfsomgeving uitdagend in de verslagperiode. Prijzen van bepaalde bijzondere metalen stegen wel, maar daar stonden ook hogere mijnbouwkosten tegenover, met name door overstromingen in Brazilië.

Hierdoor zakte het bedrijfsresultaat van de grootste divisie Advanced Materials (tweederde van de omzet) met 6 procent tot 13,7 miljoen dollar.

Het Duitse beursgenoteerde dochterbedrijf Graphit Kropfmühl, fabrikant van natuurgrafiet en siliciummetaal, waar AMG inmiddels 93,5 procent van de aandelen van in handen heeft, presteerde niet slecht, maar het ebitda-resultaat van 5,2 miljoen dollar ligt wel 19 procent lager dan de recordprestatie van een jaar terug.

Vooruitzichten
Vooral de divisie Engineering Systems heeft een lastige start van het jaar gekend, maar het orderboek en de orderontvangst zitten goed in de lift.

Niet onlogisch ervaart AMG wel een zwakke vraag en prijsdruk in bepaalde eindmarkten, met name in de chemiesector.
Daar staat tegenover dat in bijvoorbeeld de luchtvaart de vraag naar energiezuiniger materialen blijft groeien. Verder kan de efficiency en productie van de mijnbouw in Brazilië en Turkije omhoog .

Al met al wordt het voor AMG nog een hele klus de eigen doelstellingen dit jaar te halen. Hopelijk loopt het dit jaar niet weer een deuk op in het track record.


Gerelateerde artikelen

Metaalbedrijf AMG laat winstdoelstelling (weer) varen
09-08-2013

Vanwege blijvend uitdagende marktomstandigheden gaat AMG niet langer uit va…

Lees verder

AMG weer in de rode cijfers beland
19-03-2013

Het wil maar niet vlotten met metaal- en mijnbouwbedrijf AMG. Na een kortst…

Lees verder

Moeizaam draaiend AMG focust op kasstroom en schuldreductie
14-11-2012

Het aanvankelijke optimisme bij metaalbedrijf AMG is omgeslagen  in ge…

Lees verder

AMG stelt voor de zoveelste keer zwaar teleur
09-08-2012

Wat een ieder al dacht is nu ook bij metaalbedrijf AMG doorgedrongen: geen …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}