VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Reesink kiest ongewone stap om nieuwe wetgeving voor te zijn

Verscherpte wetgeving om baantjesverzamelaars een halt toe te roepen, dient zich aan. Beursfonds Reesink wacht de wijziging niet af en vervroegt de herbenoeming van zijn president-commissaris. Zeer ongebruikelijk.

CDA-prominent Veerman (62) is een druk baasje. Behalve oppertoezichthouder van Reesink is hij ook bij USG People president-commissaris.

Bij die beursgenoteerde uitzendorganisatie werd Veerman twee weken geleden vervroegd herbenoemd.

Die lijst lijkt nog te overzien. Maar op zijn palmares met nevenfuncties buiten de beurs prijken dertien bedrijven en organisaties waar Veerman ook regelmatig aanschuift.

Zo is de hoogleraar aan de Tilburgse en Wageningse universiteit ook commissaris bij Rabobank Nederland, het VU medisch centrum in Amsterdam, kennisinstituut voor water en infrastructuur Deltares en het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis.

Als we zijn voorzitterschappen, zoals de code Tabaksblat en de nieuwe wet doen, dubbeltellen, dan stokt de teller van Veerman bij zo'n achttien functies.

Want zowel bij handelsonderneming Reesink, dat onder meer machines levert aan de landbouw en industrie en in staal handelt, als bij uitzendconcern USG People was zijn eerste vierjaarstermijn als commissaris nog niet verstreken.

Voorsorteren
Wanneer de wetswijziging definitief van kracht wordt, is onder andere door de kabinetscrisis nog ongewis, maar Reesink haalde de truc van een vervroegde herbenoeming van stal om zo op de wet voor te sorteren.

Maximaal vijf nevenfuncties mag een toezichthouder volgens die op stapel staande wet nog maar vervullen, waarbij een voorzitterschap van een raad van commissarissen (rvc) of raad van toezicht dubbel telt.

Het idee is simpel. Goed toezicht houden is tijdsintensief en vreet energie. Het stapelen van baantjes kan onmogelijk effectief toezicht betekenen.

Bijbaanverzamelaar
En die nieuwe wet betekent dat bijbaanverzamelaars functies moeten afstoten.

Dat geldt ook voor de voormalig Landbouw-minister Cees Veerman, maar door diens versnelde herbenoeming voor inwerkingtreden van de nieuwe wet af te tikken, is Veerman veilig. Immers, zijn verdediging zal zijn dat zijn nieuwe benoeming is ingegaan voordat de wet er was.

Ongebruikelijk
Een vervroegde herbenoeming is ongebruikelijk. Behalve bij Reesink en USG People rond de persoon Veerman kwam het in Nederland nooit eerder voor.

En nu de procedure ongebruikelijk is, is de door de beide bedrijven gegeven uitleg nog belangrijker. Opmerkelijk genoeg verwezen ze daarbij aanvankelijk beide niet naar de komende wetswijziging.

Reesink hield het bijvoorbeeld bij de volgende cryptische uitleg. "De heer Veerman is bereid zich voor langere tijd aan Reesink te binden, maar stelde daarbij als voorwaarde dat ook Reesink zich daarbij zou committeren. In dat kader heeft de raad van commissarissen besloten de herbenoeming van de heer Veerman reeds in 2012 te agenderen."

Pas tijdens de aandeelhoudersvergadering van 24 mei moest medecommissaris Bas Vos van Reesink erkennen dat de werkelijke reden was de wetswijziging voor te zijn.

Duizendpoot
Vos, tegenwoordig directeur van Taxicentrale Amsterdam (TCA), verwierp de suggestie van kritische beleggers dat Veerman te drukbezet zou zijn om voldoende tijd aan Reesink te besteden.

Hij verwees naar diens kennis, ondernemerskwaliteiten en politieke relaties. ‘Veerman is een duizendpoot', aldus Vos.




Gerelateerde artikelen