VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wel of niet ingaan op het Mexicaanse bod op aandelen KPN?

Houden die aandelen, adviseert KPN zijn aandeelhouders. Het laatste woord is aan beleggers KPN. Wat zijn de voors en tegens?

Het bod is "te laag", het reflecteert niet de "potentiele waarde van KPN" en de "onderliggende intenties van bieder América Móvil zijn niet bekend".

In ongekend harde bewoordingen maakt ceo Eelco Blok zijn standpunt duidelijk over het Mexicaanse bod op 28 procent van de aandelen van 8 mei.

Misschien belangrijker is de melding dat KPN "de strategische opties voor E-Plus onderzoekt om de waarde van de Duitse activiteiten vrij te maken". In navolging van de groeiende Belgische activiteiten BASE onderzoekt KPN nu of de verkoop van de Duitse groeiparel aandeelhouderswaarde kan ontlokken.

Het negatieve verkoopadvies maakt het dilemma voor beleggers in KPN niet eenvoudiger. Wat zijn de voors en tegens van ingaan op het bod?

Wel verkopen
De markt heeft altijd gelijk. Sinds het bod op 8 mei schommelt het aandeel KPN zo´n drie a vier dubbeltjes onder het bod van 8 euro.

Ook na de brief waarin de drastische stappen worden aangekondigd blijft het aandeel voorlopig steken op 7,65 euro. Waar KPN waarschijnlijk had gehoopt op dat de plannen in een koersspurt zouden resulteren, zegt het koersverloop dat beleggers hier niet in geloven.

De belegger die denkt dat het geld op straat ligt, en het aandeel op 7,65 euro koopt om het vervolgens tegen 8 euro aan de Mexicanen te verkopen, moet zich nog eens achter de oren krabben.

Het is goed mogelijk dat meer dan 28 procent van de aandelen aangemeld worden, waardoor beleggers blijven zitten met aandelen die waarschijnlijk onder de 8 euro zullen staan.

Niet verkopen
Het is misschien wel het belangrijkste argument van KPN. América Móvil koopt met het bod op 28 procent van de aandelen significante invloed zonder daar in de ogen van KPN een redelijke overnamepremie voor te betalen.
Hier valt wat voor te zeggen.

Aangezien in de laatste acht jaar de gemiddelde opkomst op aandeelhoudersvergaderingen 44 procent was hebben de Mexicanen met 28 procent waarschijnlijk doorslaggevende invloed op belangrijke (strategische) beslissingen.

Voor deze invloed hoeft América Móvil slechts een bescheiden overnamepremie van 23,5 procent op 23 procent van de aandelen - de Mexicanen hebben al vijf procent in handen - die het nog nodig heeft.

De "effectieve overnamepremie" als naar alle aandelen gekeken zou worden is dus maar 5,4 procent (23,5 gedeeld door 100/22,9).

Een magere overnamepremie als wordt gekeken naar alle aandelen dus. Maar toch lijkt de markt te denken dat de plannen van het bestuur niet veel meer waarde toevoegen, de koers noteert onder de acht euro. Dit zou met de paniekerige reactie van het bestuur te maken kunnen hebben.

Zorgen over kroonjuwelen
De berichten dat KPN strategische alternatieven onderzoekt voor haar onderdelen in België (Base) en Duitsland (E-Plus) baart beleggers mogelijk zorgen.

De prijsvechters in onze buurlanden zijn de enige onderdelen die sterke winstgevende groei laat zien. Zonder deze activiteiten blijft alleen de krimpende Nederlandse tak over.

En een ideaal moment om een te koop bord in de tuin te zetten is het niet. Zo zit Telefonica, dat vaak is genoemd om KPN in het geheel over te nemen, zelf in zwaar weer.




Gerelateerde artikelen